Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten wint Onbeperkt070-prijs 

Afgelopen week reikte wethouder Karsten Klein (Stedelijke Economie, Zorg en Havens) onder grote belangstelling de eerste Haagse Onbeperkt070-prijs uit. Vier winnaars ontvingen in het Hilton Hotel een prijs. De Onbeperkt070-prijs voor het beste voorbeeld of idee dat de toegankelijkheid of beeldvorming over mensen met een beperking in onze stad verbetert, ging naar Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten.

Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten, tot een maand beter bekend als Stichting Haagse Sportprijs Gehandicapten, doet inmiddels veel meer dan alleen de jaarlijkse organisatie van de Haagse sportprijs voor sporters met een beperking. Vandaar dat zij hun naam onlangs hebben gewijzigd. De stichting laat zien dat het leven niet ophoudt als je een beperking hebt. Ze verbinden vele initiatieven op het gebied van sport aan elkaar in de stad en geven het Plus Min Magazine uit. Aan de Onbeperkt070-prijs is een bedrag van €7.500,- verbonden.

Hans Willink, initiatiefnemer van de Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten: “Een geweldige erkenning om deze prijs te winnen, zeker omdat we nog maar zo kort bezig zijn. Maar het is nog veel mooier wat we allemaal met dit geld kunnen doen”.

De Aanmoedigingsprijs van €2.500 gaat naar ROC Mondriaan die een lesaanbod hebben voor volwassenen met een verstandelijke beperking. De inhoud van de cursus omvat leren lezen, schrijven, rekenen, digitale vaardigheden en bibliotheek- en musea lessen. Met dit geldbedrag wil de jury ROC Mondriaan stimuleren het lespakket uit te breiden met bijvoorbeeld een excursie, de aanschaf van aanvullende lesmaterialen of en/of een wervingscampagne.

De jury heeft er voor gekozen niet een, maar twee eervolle vermeldingen te onderscheiden. Zo komen vier belangrijke leefdomeinen in de schijnwerpers te staan. Dat zijn onderwijs, werk, sport en mobiliteit.

De eerste eervolle vermelding is voor HTM met de lage instaptram. Er rijden in Den Haag op vier lijnen lage instaptrams. Hierdoor is de tram voor een veel grotere groep toegankelijk geworden. De HTM draagt op een heel positieve manier bij aan de mobiliteit van mensen met een beperking in de stad. De jury hoopt dat deze eervolle vermelding de HTM stimuleert om op deze weg door te gaan, zodat er spoedig op nog meer lijnen lage instaptrams rijden. De tweede eervolle vermelding gaat naar Kans Work BV. KANS! leidt mensen met in beperking in een uitkeringssituatie op tot klantcontact medewerkers. Na de opleiding is men KSF gecertificeerd Customer Service Medewerker en kan men volwaardig aan de slag.

Over de Onbeperkt070-prijs
Voorall heeft de afgelopen maanden de beste voorbeelden en ideeën van toegankelijkheid, inclusie en positieve beeldvorming in Den Haag verzameld. Dat heeft ruim 60 interessante ideeën en fantastische initiatieven opgeleverd die in aanmerking komen voor de Onbeperkt070-prijs. Ideeën en initiatieven waaruit blijkt dat mensen met een beperking op gelijk niveau kunnen meedoen als andere Hagenaars. Uit alle inzendingen selecteerde een deskundige jury 10 genomineerden. De overige genomineerden waren, in willekeurige volgorde: Madurodam manege, Sophia Revalidatie (Huis van de toekomst), Eetcafé buurtpunt Karmijn, Running Blind Den Haag, Stadsboerderijen Den Haag en Ellen de Vries (uitklapbare entreeplank).

Met de Onbeperkt070-prijs wordt niet alleen het beste voorbeeld van inclusie in het zonnetje gezet. Ook geven wij bekendheid aan alle andere ideeën en initiatieven, zodat heel veel mensen met een beperking hiervan op de hoogte zijn. Ook draagt de prijs bij aan het verbeteren van de beeldvorming onder Hagenaars zonder beperking.

In de aanloop naar deze feestelijke middag vonden diverse pop-up evenementen in de stad plaats. Hier werden ondernemers, organisaties en Hagenaars geprikkeld om na te denken over leven met een beperking.

Foto: Valerie Kuypers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.