Start proef met deelfietsen en deelscooters

Wethouder Robert van Asten (Mobiliteit) heeft officieel het startsein voor de inzet van deelfietsen en deelscooters in Den Haag gegeven. De deelfiets aanbieders die meedoen aan de pilot zijn Mobike, GoAbout en HTM. Felyx biedt elektrische deelscooters aan. De gemeente heeft goede afspraken gemaakt met de vier aanbieders. De pilot is een opmaat naar een structureler aanbod van deelfietsen en deelscooters in de stad. Een goede bereikbaarheid is van groot belang voor Den Haag. De komende jaren groeit de stad fors en daarom wordt geïnvesteerd in goede vervoersmogelijkheden.

“Deelfietsen en elektrische deelscooters zijn één van de mogelijke oplossingen om ervoor te zorgen dat onze drukke stad bereikbaar blijft. We hebben duidelijke afspraken met de vier aanbieders gemaakt en zullen de proef evalueren”, aldus Van Asten.

Om een deelfiets te kunnen gebruiken, is een app nodig. Met die app kunnen gebruikers een fiets van het slot doen en weer op slot zetten. De huurder betaalt de tijd van het gebruik van de fiets. In de app staan ook de regels die in Den Haag gelden en de plekken waar niet mag worden gestald.
De huurperiode stopt als de fiets op een juiste plek is teruggezet. Als de fiets niet op de juiste plek is teruggezet, kost het de gebruiker extra geld.
Als deze proef goed werkt, hebben veel mensen geen tweede fiets meer nodig. Ongeveer 45 procent van de plekken in de stallingen bij de stations worden bezet gehouden door tweede fietsen.

Aanmelden
Meer weten over het gebruik van een deelfiets of deelscooter? Kijk dan op de website van een van de aanbieders. Men kan zich daar aanmelden en de app downloaden.
Go About gebruikt maximaal 150 fietsen in de binnenstad, het Beatrixkwartier en de Binckhorst. Website: www.goabout.com Tel. 070-2011012.
Mobike gebruikt maximaal 500 fietsen in de binnenstad en het Beatrixkwartier. Website: www.mobike.com via Whatsapp: 06-43842938.
Felyx start begin april met maximaal 200 elektrische scooters in het gebied van de binnenstad naar Scheveningen. Website: www.felyx.nl Tel. 085-2080470.
HTM start in mei met maximaal 500 fietsen en richt zich op haltes van het openbaar vervoer. 
Voor vragen over deelfietsen: deelfiets@htm.nl

Foto Valerie Kuypers/Gemeente Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.