Escamp, het meest aantrekkelijke stadsdeel van Den Haag

Het stadsdeel Escamp werd in 1986 gevormd na het besluit van de gemeenteraad om Den Haag op te delen in zeven stadsdelen. Door de toevoeging van de Vinex-wijk Wateringse Veld is Escamp het stadsdeel met de meeste inwoners. Sinds 2009 is het Wateringse Veld volledig bewoond met een inwonersaantal van ongeveer 120.000. Het stadsdeel telt meer dan 40.000 migranten.

De volgende wijken behoren tot dit stadsdeel: Bouwlust en Vrederust, Leyenburg, Moerwijk & het Zuiderpark, Morgenstond, Rustenburg en Oostbroek en Wateringse Veld. Escamp kenmerkt zich door haar multiculturele bevolkingssamenstelling, het grote aanbod aan sociale huurwoningen en aantrekkelijk geprijsde koopwoningen, en het vele groen en grote groengebieden zoals het Zuiderpark, de Uithof en het aangrenzende Overvoorde. Wonen en recreëren in Escamp gaan dus hand in hand. Voor ouderen zijn voorzieningen. En er zijn aanzienlijk veel sportvelden en -accommodaties, dus ook heel veel sportverenigingen in de wijk. Met de komst van de Sportcampus in het Zuiderpark, worden de sportmogelijkheden in Escamp nog verder uitgebreid. Verder Daarom wordt Escamp ook wel het meest aantrekkelijke stadsdeel van Den Haag genoemd.

De woningbouwcorporaties hebben veel bezit in Escamp vooral in de naoorlogse wijken Moerwijk, Morgenstond, Bouwlust en Vrederust. De huursector maakt momenteel plaats voor koopwoningen.
Typerend is het dat bijvoorbeeld in Wateringse Veld nog steeds geen kerk is gebouwd en geen café is ingericht. Terwijl de scholen bij oplevering al lokalen tekortkomen. Een trendverandering vergeleken met de aanleg van de andere wijken in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw.

Stadsdeelkantoor
Op de Leyweg is op de plaats van de voormalige MTS een nieuw stadskantoor gebouwd. Het stadsdeelkantoor Leyweg is bijna 76 meter hoog en fungeerd als tweede stadhuis. Er zijn tal van gemeentelijke diensten gehuisvest zoals de Dienst Publiekszaken en de belastingdienst. Er kunnen 1200 ambtenaren werken. Boven de kantoorverdiepingen op de 10e tot en met de 18e etage zijn 49 appartementen gesitueerd. Het ontwerp is van het Amsterdamse architectenbureau Rudy Uytenhaak. Op de begane grond is een vestiging van de Bibliotheek Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.