Een zinvolle en plezierige tijdsbesteding

Omdat hij naast zijn vele hobby’s tijd overhad, gaf Kees de Frel zich een paar jaar geleden op bij Gilde SamenSpraak. Sindsdien sprak hij iedere zaterdag met zijn Oekraïense taalmaatje over onderwerpen als politiek, cultuur, film, uitgaan en feesten. Na bijna twee jaar zijn ze vrienden en heeft Kees een ander taalmaatje, een Italiaanse fotograaf. Híj wil graag beter Nederlands leren schrijven dus nu is de opzet anders: iedere keer vertelt Kees een verhaal dat de ander uitschrijft.

Het mes snijdt zo aan twee kanten: Kees leert zijn taalmaatje Nederlands, maar maakt zelf ook kennis met een andere cultuur. Daarnaast vindt hij het fijn om iets te kunnen betekenen voor de maatschappij zodat we allemaal een beetje gelukkiger worden. Dat hield hij over van zijn werk als hoofd van een grote ziekenhuiskeuken waar hij ook mensen met taakstraffen onder zijn leiding kreeg. Het maakte hem blij wanneer ze uiteindelijk goed terechtkwamen.
In het Gilde SamenSpraak Café in de Centrale Bibliotheek ontmoette hij de Syrische Kinda Allouche, voormalig docente Frans. Zij leerde Nederlands op een cursus, maar de taal spreken durfde ze pas toen ze een taalcoach van SamenSpraak kreeg. Daarvóór had ze niet veel gelegenheid om met Nederlanders te spreken. Met haar taalcoach oefent Kinda voor het staatsexamen en samen hebben ze het over uiteenlopende zaken, zoals cultuur en verzekeringen. Daarna wil Kinda een baan zoeken in het onderwijs. Ondertussen gaat ze regelmatig naar het SamenSpraak Café. Dat noemt ze interessant, gezellig en nuttig.
SamenSpraak is een onderdeel van Gilde Den Haag, een platform van vrijwilligers die hun kennis en ervaring inzetten voor alle inwoners van onze stad. De taalcoaches helpen nieuwkomers, onder wie expats en statushouders, om onze taal beter te leren spreken zodat ze volwaardige stadsgenoten worden. Gedurende een jaar ontmoet de taalcoach eenmaal per week één à anderhalf uur zijn eigen, zorgvuldig uitgekozen taalmaatje op een plaats en tijd die beiden goed uitkomt. Gilde SamenSpraak begeleidt deze contacten, organiseert taalcafés, leeskringen en een jaarlijkse bijeenkomst voor alle taalmaatjes. Taalcoaches die dat willen, kunnen meedoen aan trainingen. Maar niets hoeft.

Zoekt u ook een zinvolle en plezierige tijdsbesteding en spreekt u goed Nederlands? Word dan taalcoach bij Gilde SamenSpraak. U bent van harte welkom! 
Anderstaligen weten SamenSpraak goed te vinden, daardoor wordt hun wachtlijst steeds langer. Meer informatie en aanmelden: www.gildedenhaag.nl

Onderschrift foto: Taalmaatjes Kinda Allouche en Kees de Frel in Centrale Bibliotheek Den Haag

Foto: Massi Correale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.