Zorgverzekerden betalen meer zorgpremie in 2019

Nederlanders gaan in 2019 zo’n 60 euro meer premie betalen voor hun ziektekostenverzekering. Dat verwacht vergelijkingswebsite Zorgwijzer.

Zorgwijzer stelt dat de zorgpremie bij DSW, die inmiddels bekend is, het voorbeeld zet voor andere zorgverzekeraars. Bij DSW stijgt de basispremie met 4,50 euro per maand. De aanvullende verzekeringen worden zo’n 50 cent tot 1 euro duurder. “Aan de hand hiervan kan een goede inschatting kan worden gemaakt voor de gemiddelde stijging bij de andere verzekeraars”, zegt Koen Kuijper, zegsman bij Zorgwijzer.

Overstappen
Uiterlijk 13 november zijn de premies bekend van alle verzekeringsmaatschappijen. Tot en met 31 december kunnen consumenten dan overstappen van zorgverzekering. Bij wie overstapt, wordt de huidige zorgverzekering automatisch opgezegd per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. De nieuwe verzekering gaat op datzelfde moment in.

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders wisselen jaarlijks van zorgverzekeraar. “Eigenlijk zouden veel meer consumenten dat moeten doen. Zo zijn er nog altijd veel mensen onnodig uitgebreid verzekerd. Zonde van alle betaalde premie die in de zakken van verzekeraars verdwijnt.” Aldus Koen Kuijper van Zorgwijzer.

Basispakket
Goed nieuws is dat het basispakket volgend jaar wordt uitgebreid. Zo komt er een nieuwe vergoeding voor hulp bij overgewicht. Daarnaast is er een ruimere vergoeding voor oefentherapie bij COPD en voor zittend ziekenvervoer bij medisch noodzakelijk onderzoek.

Tot slot is er positief nieuws voor mensen die medicijnen slikken en daarvoor een eigen bijdrage moeten betalen. De maximale eigen bijdrage voor geneesmiddelen bedraagt volgend jaar namelijk nog maar 250 euro. Het verplicht eigen risico, dat tevens geldt voor medicatie, is 385 euro in 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.