Zomerconcert Tollens Ensemble in de Oude Kerk

Het Rijswijkse strijkorkest Tollens Ensemble speelt onder leiding van Marten Sijbrandij zaterdag 30 juni om 20.15 uur in de Oude Kerk aan de Herenstraat te Rijswijk. Ditmaal geven zij een zomerconcert, dat begint met de uiterst populaire Sonate nr 1 van Rossini waarin de contrabas een grote rol speelt. Deze compositie begint met een vrolijke melodie en gaat over in een vriendelijke sfeer, om dan te eindigen met een vrolijk dansje.

Daarna volgt het altviool concert van Leo Smit met als soliste Ursula Skaug, 21 jaar en student van Mikhail Zemstov aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Aanleiding was de nagedachtenis van Leo Smit, die 75 jaar geleden in Sobibor werd vermoord. Deze compositie brengt de aanwezigen in Franse sferen; er klinken mooie dialogen met soms een melancholische klankkleur tussen de soliste en het ensemble.
Vervolgens hoort men een compositie geschreven door Tschaikovsky voor een vriend: de Elegie in G. Met daarin onder andere een dansante melodie begeleid door pizzicati, en hoogoplopende emoties die weer afnemen aan het einde van dit werk.

Toppunt van romantiek
Na de pauze volgt Rachmaninov-vocalise arrangement voor strijkorkest. Van oorsprong een lied zonder woorden waar de menselijke stem als instrument wordt gebruikt. De melodie die oorspronkelijk werd gezongen, en de pianopartij zijn verdeeld over de instrumenten van het strijkorkest. Zéér welluidend, het toppunt van romantiek, een lange streling van het gehoor.
Het laatste werk dat men op deze avond kan horen is van Hubert Parry: An English Suite. Het is een zevendelig werk met snelheid, afwisseling, lange lijnen en korte sprongen die de aanwezigen in de Engelse tuinen compleet met dansers, schaapjes en herderinnetjes brengen, maar ook terug in het hier en nu, de zomer!

Hendrik Tollens Czn.
Het strijkorkest Tollens Ensemble werd in 1974 opgericht te Rijswijk. Het ensemble, waarvan de ongeveer vijfentwintig leden gevorderde amateurmusici zijn, werd vernoemd naar de 19e eeuwse volksdichter Hendrik Tollens Czn. Hij woonde een aantal jaren in Rijswijk op de Ottoburgh, waar thans het Rijswijks Museum is gevestigd. Het Tollens Ensemble heeft concerten gegeven in Denemarken, Frankrijk en Engeland, en speelde in de Rijswijkse zusterstad Beroun in Tsjechië. Sinds dit seizoen staat het ensemble onder leiding van Marten Sijbrandij als vaste dirigent.

Kaarten
Kaarten inclusief programmaboekje en consumptie kosten 17,50 euro, vrienden betalen 10 euro en kinderen tot 16 jaar 5 euro. Kaarten zijn te koop bij Museum Rijswijk, orkestleden en op 30 juni vanaf 19.45 uur in de Oude Kerk.

Meer informatie
Tollens Ensemble wordt gesteund door de Gemeente Rijswijk.
Kijkt voor meer informatie op www.tollensensemble.nl en like het orkest op facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.