Zittenblijver

Gelukkig, ik ben de enige niet. In de krant las ik dat het merendeel van de mensen niet overstapt naar een andere verzekering voor de ziektekosten. Ik blijf ook zitten waar ik zit, in de hoop dat het goed uitpakt.

Omdat het van mezelf moest, heb ik bij andere verzekeringen gekeken. Tandarts, fysio en alternatieve toestanden, dat pakket is lastig om goed greep op te krijgen. Het afgelopen jaar heb ik weinig verbruikt, dus enerzijds kun je zeggen als kleinverbruiker is een goedkopere polis beter maar anderzijds kun je ook weer denken statistisch gezien stijgt de kans dat er iets gebeurt, dus nu is het moment aangebroken om wat duurder te gaan. Van de weeromstuit raak ik verlamd en doe ik niks. Blijf zitten waar je zit, hou je adem in en stik niet. Het liedje blijft in mijn kop zitten, maar voor de geestelijke zondheidszorg bestaat een wachtlijst en een bijbetaling.

Het is pure angstmarketing. We hopen allemaal gezond te blijven of de bestaande schade te kunnen beperken, dus waar ben je nou het beste af? Elke verzekering belooft van alles, verpakt in een doolhof van regels en voorwaarden en pakketten die onmogelijk met elkaar te vergelijken zijn. Het maakt dat ik me dom voel en bang. Opeens begrijp ik de mensen die op eigen kosten een preventief totaalonderzoek laten doen, dat geld haal je er zo uit met de juiste verzekering.

Van de overheid verwacht ik steeds minder, maar wel een fundamentele bereidheid om naar de bevolking om te kijken. Dat was de bedoeling ervan. Zaken centraal regelen, op een nette en prettige manier. En toen bedacht de overheid de marktwerking, waarna er een jungle van polissen ontstond. Dan lees ik dat het Bronovo mischien gaat sluiten, vanwege de kosten. Meteen denk ik aan de patiënten die in de buurt wonen en die, bij sluiting, meer kosten moeten gaan maken om weer bij een ander ziekenhuis te komen.

Temidden van deze zorgelijke gedachten, voel ik een klein optimisme in mij groeien. Ik ga gewoon in dit nieuwe jaar zo braaf mogelijk leven. Op tijd naar bed. Netjes eten. Naar de sportschool en tussendoor wandelen. Zuchten als ik gespannen ben. Het is de basis die helemaal gratis is, zonder bijbetalen en elke dag beschikbaar. De ideale polis kan ik niet vinden. Maar dit kan ik wèl, en het zal me goed doen.

Vilan van de Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.