Zingen en swingen bij Hairspray

Afgelopen weekend kon Rijswijk genieten van de musical Hairspray, door theatergroep NuRT van het Rijswijks Jeugdtheater. Wie de film met John Travolta heeft gezien, kent het verhaal. Tracy Turnblad, scholier aan Baltimore High, hoort een oproep voor een auditie voor haar favoriete televisieprogramma: The Corny Collins Show. Het is haar grootste droom om in deze dansshow voor tieners mee te doen. Een probleempje: Tracy is behoorlijk aan de maat.

Vanaf het eerste moment dat Jaimy Buck haar entree maakt als Tracy, blijkt ze geknipt voor de rol: energiek en met een lekkere zangstem. Met haar vriendin Penny Pingleton (Mascha Voerman) vormt ze een aanstekelijk duo. Ze spijbelen en trekken samen naar de televisiestudio waar Velma, producent van de show (glansrol voor Karin van Vliet) en haar verwende dochter Amber (Ilva Kuijpers) heel duidelijk zijn: in de Corny Collins show is geen plek voor dikke meisjes. Tracy is boos, maar als vervolgens de knappe Link Larkin (Barry Blankenspoor) tegen haar aan botst in de studio is alles weer goed. Hij is haar grote idool en de aanraking voelt geweldig.

Door het spijbelen voor de auditie moet Tracy nablijven. In het klasje, met kleurrijke kinderen ontmoet ze Seaweed. Een jongen die haar te gekke dansmoves leert. Door deze gave manier van dansen wordt Tracy tijdens een dansmiddag door Mr. Corny Collins zelf (Ryan van der Heijden) toch nog gescout voor haar favoriete TV show. Tracy wordt direct het meest populaire lid van de show en als de live op televisie gekust wordt door Link Larkin is haar geluk compleet.

Hairspray gaat oorspronkelijk over een blank gedomineerde, conservatieve televisiezender en de weerstand om donkere kinderen in het programma te laten dansen. Zij hebben eens per maand een eigen show, gepresenteerd door DJ ‘Motormouth’ Maybelle Stubbs (gespeeld door de muzikale, sterren van de hemel zingende Rosa Kronenburg). Seaweed, met verve gespeeld door Dion Rust, is haar zoon.

In deze variant van Hairspray zijn de tegenstellingen tussen wit en zwart opgelost door kleurloze (burgerlijk conservatief) en kleurrijke mensen (modern en frivool) tegenover elkaar te zetten. Dit komt vooral tot uiting in kleding. Tracy vind het oneerlijk dat ze niet allemaal samen kunnen dansen, kleurloos en kleurrijk samen.

De strijd voor gelijkheid, waarbij ze gesteund wordt door haar komische ouders (Danillo van Huet als moeder en Sander Dekker als vader) brengt haar eerst in de gevangenis. Dankzij een list van Link ontsnapt ze en tijdens een live uitzending breken ze in. Met z’n allen. Kleurloos en kleurrijk samen op het podium. Eerst chaos, maar dan: overwinning als zelfs de conservatieve Hairspray sponsor (Joery Mooijman) laaiend enthousiast is.

NuRT is er in geslaagd een feestelijke show neer te zetten. De uitstekende casting zorgde voor hoge kwaliteit. Niet alleen in grote rollen werd geschitterd, maar juist ook in de vele kleine rolletjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.