Winkel weg

Met het failliet van MyCom is de laatste computerwinkel op fietsafstand verdwenen. Er zijn nog wat tweedehandswinkels over, vooral voor Apple. Maar dat heb ik niet. Het ziet er dus naar uit, dat ik de volgende laptop ergens online koop.

Het gaat hard met de verdwijnende winkels. Wat overblijft is vaak persoonlijker en leuker, winkels waar ze de klant als mens zien, dat had je in V&D niet altijd meer. Maar toch. Ik mis het warenhuis waar ik washandjes kon kopen en waar ik in tijden van onrust eindeloos door de bakken met afgeprijsde dekbedhoezen kon bladeren. Op Facebook is een groep speciaal voor de V&D nostalgie. Ik mis ook MyCom en al die andere winkels en ketens die omvielen. Daar kwam ik graag, als klant en als kijkende toerist. Vooral bezocht ik de Bonneterie en Meddens. Die winkels hadden een geschiedenis, dat telde ook mee in de beleving. Hopelijk wordt de Hema weer een beetje zoals het was, al die hebbedingetjes hoef ik niet.

Dus zo komt een klant vanzelf terecht op de verkoop via het internet. Een tijdje terug kocht ik online een stofzuiger, voor een flink bedrag, en zonder dat ik het ding in handen had gehad. Toen merkte ik wat een moderne klant ik was geworden. Model uitzoeken. Recensies lezen op andere websites. YouTube filmpjes luisteren om zeker te weten dat het geluid te verdragen was, ook voor mijn grote huiskater Bert. En toen besteld en betaald, opgehaald en uitgepakt, nog wel wat verbaasd over deze gang van zaken, en alles was precies zoals beloofd.

Dat is de wisselwerking tussen klant en winkel. Soms loopt de een voorop, soms de ander, je trekt elkaar mee de toekomst in. Een laptop kan ik overal online kopen, begrijp ik nu, daar maakt MyCom het verschil niet mee. Een winkel met unieke handgemaakte kleding en een vriendelijke mevrouw die echt helpt (“Dat vermaak ik meteen, hoor”), daar kom ik graag terug. In de stad heb ik tegenwoordig andere winkelroutes dan vier, vijf jaar geleden. In de kleine zijstraten gebeurt het. Daar zijn de huren betaalbaar, daar kunnen ondernemers wat experimenteren, lukt het een niet, dan het andere wel.

Maar ik voorspel u wat er over een aantal jaren gaat gebeuren. Dan bedenkt een slimme ondernemer hoe handig het is om een kijkwinkel te openen van laptops. Alles bij elkaar zetten. Een warenhuis, zou je bijna zeggen. En dan begint het weer opnieuw.

Vilan van de Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.