Westlandse bedrijventerreinen verduurzamen voor €4,5 miljoen

Vijf Westlandse bedrijventerreinen gaan voor in totaal € 4,5 miljoen aan duurzame energiemaatregelen nemen. Dit doen zij met subsidie van de provincie Zuid-Holland. Het gaat hierbij om drie bedrijventerreinen in Wateringen die verenigd zijn in de Bedrijventerreinenvereniging Wateringsveldsche Polder, De Woerd in Naaldwijk, ABC Westland in Poeldijk, De Honsel in Honselersdijk en Leehove in De Lier. Gemeente Westland heeft de ondernemers bijeen gebracht en ondersteund in het aanvragen van de subsidie.

Met de maatregelen worden vooral veel zonnepanelen geïnstalleerd die een vermogen hebben dat vergelijkbaar is met het energiegebruik van 450 huishoudens. Ook worden verschillende bedrijfsgebouwen geïsoleerd en gaan vijf bedrijven zelf energie opwekken door warmtepompen. Twee bedrijfsgebouwen ter grootte van twee voetbalvelden gaan over op LED-verlichting. Wethouder Varekamp (energietransitie) van de gemeente Westland: “Veel ondernemers zijn bezig met het verduurzamen van hun bedrijven. Maar de kosten zijn vaak hoog. Ik ben blij dat de gemeente bedrijven heeft kunnen ondersteunen bij het aanvragen van de subsidies, en dat deze bedrijven nu een flinke stap maken in het gebruik van duurzame energie voor een duurzame en schone toekomst.”

Zonnepanelen zijn op bedrijventerreinen een groot succes. Met de provinciale subsidie die nu beschikbaar komt, komen er 17.000 zonnepanelen bij op de Westlandse bedrijventerreinen. Deze komen bovenop de 45.000 zonnepanelen die sinds 2015 op bedrijventerreinen zijn aangelegd. De besparing die deze maatregelen opleveren, vormen een belangrijke stap richting de klimaatdoelen van Parijs.

Het maximale subsidiebedrag is twintig procent van het totale bedrag dat wordt geïnvesteerd. Voor dit jaar stelt de provincie geen subsidie meer beschikbaar. Later dit jaar kunnen bedrijven weer een aanvraag doen voor subsidie op energiebesparende maatregelen die zich niet binnen vijf jaar terugverdienen. Voorwaarde om in aanmerking te komen is dat minimaal vijf bedrijven op hetzelfde bedrijventerrein maatregelen nemen binnen een periode van twee jaar. Daarin heeft de gemeente Westland het afgelopen jaar een verbindende rol gespeeld.

Foto: Rolf van Koppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.