Wereldkampioenschap voetbal in Escamp

Hoewel het hoogst onzeker is of Nederland volgend jaar kan deelnemen aan het wereldkampioenschap voetbal vond er deze zaterdag 17 juni 2017 al een ander wereldkampioenschap voetbal plaats. In Den Haag op het sportcomplex van Wanica Stars. De deelnemers hebben echter geen bekende namen. Geen Brazilië versus Duitsland of Argentinië versus Spanje, maar Chameria versus Koerdistan en Southern Cameroons versus West Papoea.

Het is dan ook geen wereldkampioenschap georganiseerd door de FIFA, maar een toernooi voor onvertegenwoordigde landen georganiseerd door de UNPO. De organisator, Jeroen Zandberg, legt uit: ‘de onvertegenwoordigde naties en volken organisatie (UNPO) is in 1991 in Den Haag door een aantal niet erkende landen opgericht om te strijden voor meer erkenning. Toentertijd bestond de Sovjet Unie nog en wilden landen zoals Estland, Letland, Armenië en Georgië onafhankelijk worden. Nu, 25 jaar later, vertegenwoordigt de UNPO landen zoals Kosovo, Somaliland en Koerdistan en proberen we hen te helpen om meer erkenning te krijgen. Veel politiek, maar ook door sportevenementen zoals de UNPO Cup te organiseren’

Op deze warme en zonnige zaterdag is het druk op de velden van Wanica Stars aan de Melis Stokelaan. Acht deelnemende teams vanuit alle delen van de wereld zijn hier met hun aanhang gekomen om te strijden voor de UNPO wereldbeker.

De supporters van de Southern Cameroons zijn gekleed in hun traditionele kleding en hebben trommels en andere muziekinstrumenten bij zich. Klaar om hun team aan te moedigen. De coach van de Southern Cameroons, Ndeh Tangic David, vertelt dat zijn team revanche hoopt te halen voor de verloren finale van vorig jaar. Zij doen voor de derde maal mee aan het kampioenschap. Het team van de Southern Cameroons is met de volledig volgehangen spelersbus vanuit België naar Den Haag gekomen en spelen sportief en fanatiek.

Ook fanatiek zijn de spelers van West Papoea. Oorspronkelijk onderdeel van Nederlands Indië en pas sinds 1969 officieel deel van Indonesië heeft West Papoea een historische band met Nederland. Dit kwam van pas bij het formeren van het voetbalteam. Er zijn namelijk weinig Papoea’s in Europa en de reis vanuit Azië is voor hen te kostbaar. Het team van West Papoea bestaat daarom voor een groot deel uit jonge Haagse voetballers die enkele maanden samen hard hebben getraind om mee te spelen voor de hoofdprijs. De coach Simon Sapioper: ‘West Papoea bestaat zelf ook uit verschillende culturen en dat is wat ik echt heel mooi vind aan mijn team. Ze steunen allemaal West Papoea en ze willen graag bijdragen’. West Papoea speelt goed en legt uiteindelijk beslag op de derde plaats.

Ook andere teams deden mee zoals Koerdistan/PLDP en FC Umubano. Het team van Koerdistan werd gesteund door de Progressief Liberaal Democratische Partij, een Nederlandse politieke partij die internationalisme en diversiteit hoog in het vaandel heeft staan.

De grote verrassing van het toernooi was echter Chameria. Voor de meesten waarschijnlijk volledig onbekend. Chameria is een gebied in het noordwesten van Griekenland dat historisch bewoond wordt door de Cham bevolking. Zij zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verdreven en wonen nu merendeels in het zuiden van Albanië. De coach van het team van Chameria, Festim Lato, is zeer trots dat Chameria mee kan doen aan de wereldbeker voor onvertegenwoordigde naties. Het is hun eerste keer. Hun team speelt normaal gesproken in Albanië en ze zijn gekomen om te winnen. Ze blinken dan ook uit in sportief gedrag gekoppeld aan eerzucht. Een groot aantal traditioneel geklede supporters zijn hen vanuit Albanië achterna gereisd en juichen bij elk doelpunt dat hun team maakt.

De finale wordt gespeeld tussen Chameria en Umubano. Shaqir Haruni, speler van Chameria: ‘Onze tegenstander was fysiek erg sterk, maar toch hebben we gewonnen. Ik ben uitgeput, maar ook ontzettend blij dat we de beker hebben gewonnen!’

Direct na de overwinning is Chameria al zeker dat ze volgend jaar weer aan de UNPO Cup zullen deelnemen en hun team zal dan zelfs nog sterker zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.