Het wel en wee van Euro Cinema

Het was al enige tijd bekend dat het gebouw waarin eens bioscoop Euro Cinema was gevestigd, ten prooi zou vallen aan de slopershamer. Op deze locatie zal een woontoren met sociale huurwoningen worden gerealiseerd. Op 16 februari van dit jaar werd nog een ‘sloopborrel’ gehouden. Op die dag konden geïnteresseerden langskomen om in een klein filmzaaltje om fragmenten te bekijken van films die ooit in Euro Cinema draaiden. Enige dagen later werd met de sloop van dit unieke gebouw in Escamp een aanvang gemaakt.

Door Klaas de Boer

De opening van Euro Cinema verliep indertijd hectisch. Duizenden mensen waren op woensdag 25 september 1963 op de been op de hoek van Leyweg en de Hengelolaan. Als symbolische afronding van de bouw van winkelcentrum Leyweg werd die dag op deze locatie de spiksplinternieuwe bioscoop feestelijk ingebruikgenomen. Voor de galapremière van de eerste film ‘Lawrence of Arabia’ waren de koningin Juliana en prins Bernhard als eregasten uitgenodigd. Met behulp van politie te paard kon de mensenmenigte buiten in bedwang gehouden worden. Medewerkers van de bioscoop sjouwden halsoverkop de op het trottoir neergezette palmen in potten naar binnen. Mensen klommen in verkeersborden om alles beter te kunnen zien. ‘Prinsjesdag-tonelen’, vermeldde de Haagsche Courant de andere dag. Ook de Koninklijke Militaire Kapel verzorgde nog een optreden.
Bij aankomst werden de koningin en de prins in de met rood tapijt beklede hal van de bioscoop ontvangen door onder andere burgemeester Kolfschoten, verschillende wethouders, de Amerikaanse ambassadeur en militaire hoogwaardigsheidsbekleders. Omar Sharif, een van de hoofdrolspelers van ‘Lawrence of Arabia’, en producer Sam Spiegel waren ook aanwezig. De voorstelling was pas na middernacht voorbij.

Twee opmerkelijke feiten kenmerkten deze feestelijke dag. Ten eerste diende men die avond te zorgen voor een foyer en een apart toilet voor de koninklijke bezoekers in de bioscoop. Uiteraard werd daaraan gehoor gegeven.
En ten tweede was er de kwestie van de Haagse padvinders. Zo’n 150 padvinders in uniform werden met fakkels langs de af te leggen route van de hofauto geposteerd, die van de Hoornbrug tot de Leyweg leidde. Maar niet één padvinder heeft het koninklijk paar in werkelijkheid zien langsrijden. Er was namelijk een andere route genomen. En waarom weet nu nog niemand. Wel waren er achteraf beschuldigingen over en weer tussen verschillende partijen. Inmiddels hadden de padvindertjes enige uren langs de voorafbepaalde route voor ‘Jan met de korte achternaam’ gestaan!

Jaren achterelkaar
Het gebouw van Euro Cinema aan de Leyweg was opvallend, zeker door de lunchroom die op de zijkant het voetpad en fietspad van de Hengelolaan overkapte. In de daarop volgende jaren kreeg de bioscoop bekendheid door het vertonen van spektakel- en avonturenfilms en musicals, die vaak maanden en soms wel jaren achterelkaar gespeeld werden. Naast ‘Lawrence of Arabia’ waren dat ‘The Sound of Music’ (met Julie Andrews in de hoofdrol), ‘Ben Hur’, ‘Irma la Douce’ en ‘Once upon a time in the West’ bijvoorbeeld. Nergens ter wereld werd The Sound of Music zo lang achterelkaar gedraaid: 138 weken! In 1968 kreeg buurtbewoonster, mevrouw L.Ch.H. Snel-Bastiaans, een horloge van bedrijfsleider H. Bliekendaal. Zij had de film ‘Sound of Music’ in Euro Cinema voor de honderste keer bezocht.

Toonaangevende functie
Gedurende 24 jaar had Euro Cinema een toonaangevende functie in de wijk. Uniek waren de nachtvoorstellingen die zaterdagavond laat om twaalf uur begonnen. Toch werd de bioscoop in 1987 gesloten vanwege de sterke concurrentie vanuit de binnenstad en niet te vergeten de introductie van de videorecorder. Het complex kreeg het opschrift ‘Eurohouse’ en verschafte in de daaropvolgende jaren onderdak onder andere aan een bank, een meubelzaak en een speelgoedwinkel. Naar verluidt hebben er zelfs nog krakers in gehuisd.

Toekomst
Het Westlandse bouwbedrijf Weboma heeft voor de toekomst op de locatie van Euro Cinema een plan voorbereid ten behoeve van 65 sociale huurwoningen. Afnemer is woningbouwcorporatie Arcade Wonen. In het gebouw zijn op de begane grond en eerste verdieping ruimten voor dienstverlenende bedrijven, maatschappelijke voorzieningen, lichte horeca en sportvoorzieningen mogelijk. De overige bouwlagen zijn bestemd voor wonen. De maximale hoogte van de bebouwing is 45 meter.
De sloop van Euro Cinema is inmiddels bijna ten einde. Het markante gebouw is bijna geslecht. Dit icoon van Escamp is nu echt verleden tijd. Menigeen zal hier in de toekomst met weemoed aan terugdenken!

1 reactie

  1. Pingback: Rampenfilm | MauriceHayes.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.