‘Niet vooruitlopen op de zaken’

Zaterdag 10 maart: ADO Den Haag-NAC Breda. Aanvang 18.30 uur.


Robert Zwinkels houdt nog een slag om de arm

Robert Zwinkels lijkt naarmate de jaren toenemen ook steeds beter te worden. De geroutineerde doelman is misschien wel aan zijn beste seizoen in zijn carrière bezig. Al houdt hij zelf liever een slag om de arm.

Van de redactie

Geen speler in de Eredivisie die over zoveel clubliefde beschikt als Robert Zwinkels. De Westlander is alweer dertien seizoenen (waarvan twaalf als contractspeler) in dienst van ADO Den Haag. Zijn situatie is zelfs zo uniek dat er geen CAO voor is. “Ze mogen me geen tijdelijk contract van bijvoorbeeld twee jaar meer aanbieden,” legt hij uit. “Daarom krijg ik ‘levenslang’, met een evaluatiemoment in de volgende winterstop. Maar ik hoop dat er daarna nog een aantal jaren bijkomt.”Mocht de nu 34-jarige doelman dan net zo goed spelen als dit seizoen, dan is een contractverlenging een formaliteit. Zwinkels is misschien wel bezig aan zijn beste seizoen uit zijn lange carrière. “Er is nog een aantal wedstrijden te spelen, dus daarop wil ik niet vooruitlopen. Eerst die maar eens afwachten. Maar ik ben door die jaren op de bank niet roestig geworden. Al heb ik ook niet het idee dat ik sneller slijt dan in de jaren hiervoor. De meeste arbeid wordt toch op de training gedaan. Bovendien ben ik de laatste drie of vier jaar als doelman niet echt veranderd.”Wat wel kan meespelen, is zijn ervaring. “Omdat je situaties al een keer hebt meegemaakt, omdat je het spel beter kan lezen als je ouder bent. Bovendien kan ik nu wat makkelijker relativeren en overgaan tot de orde van de dag. Dat helpt ook.”

Collectieve prestatie
Zwinkels, uitblinker in het gelijkspel tegen Ajax, is er de man niet naar om de aandacht naar zich toe te trekken. Hij vindt het huidige succes vooral een collectieve prestatie. “Daarom hebben we elke week een andere uitblinker. Soms ben ik het, maar vaak genoeg staat ook een ander op. Voor mij staat natuurlijk ook een geweldige verdediging met jongens als Wilfried Kanon en Tommie Beugelsdijk. Die ruimen veel op. Dat is ook een reden waarom we zo goed draaien.”

Laatste loodjes
De goede resultaten kunnen zomaar tot de play-offs voor Europees voetbal leiden. Maar de ervaren Zwinkels weet dat de laatste loodjes meestal de zwaarste zijn. “We zullen gewoon iedere week aan de bak moeten, want makkelijk wordt het niet. Het ligt allemaal dicht bij elkaar en we mogen helemaal niemand onderschatten. Alleen dan kunnen we het seizoen op een mooie manier afsluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.