Voorstelling Koos Meinderts in de OCKADEMIE

Donderdag 21 maart (20.00 uur) verzorgt Koos Meinderts een voorstelling met liedjes en verhalen. Schrijver en cabaretier Koos Meinderts vertelt het volgende over zijn voorstelling. “Ik ben te gast in de voormalige jeugdherberg van Ockenburgh waar mijn vader vroeger boswachter was. Ik geef in de OCKADEMIE een lezing over mijn werk.

Tevens zing ik liedjes van het Klein Orkest. Ik vertel over mijn jeugd in Loosduinen, mijn samenwerking met Harrie Jekkers en ik lees voor uit onder andere ‘De zee zien’ en ‘Keizer’. Bovendien lees ik voor uit MIST, mijn roman in wording die gepland staat voor mei 2019. ‘Naar het noorden’ is bekroond met een Gouden Griffel en ‘De zee zien’ met De boekenleeuw (De Vlaamse Gouden Griffel) en dat mijn laatst verschenen boek ‘De schelmenstreken van Reinaert de Vos’ is verkozen tot Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door.”
Kom genieten van de verhalen en de humor van Meinderts die velen ook gezien hebben in optredens samen met Harrie Jekkers in het theater en lang geleden in het Klein Orkest. De toegang bedraagt € 10,-. Reserveren kan via www.ockademie.nl of bel 06-18373773.

Terug naar Loosduinen en Ockenburgh met Koos Meinderts

Wanneer in je volle leven al een Loosduinse school naar je genoemd is ben je wel een beroemdheid. Niet alleen een Loosduinse beroemd maar ook nationale beroemdheid. Koos Meinderts treedt op 21 maart op in de Kasserie van Buitenplaats Ockenburgh in het Ockademie-programma. Hij grijpt dan deels terug op zijn jeugd in Loosduinen en Ockenburgh. Koos Meinderts maakte liedteksten voor en werkte samen met Harrie Jekkers van het Klein Orkest. Daarnaast schreef hij meer dan 50 boeken voor kinderen en volwassenen. Onlangs werd van hem nog een boek bij het TV-programma De Wereld Draait Door ´Boek van de Maand´. In zijn optreden in de Kasserie van Ockenburgh neemt Koos ons aan de hand mee om terug te keren tot het Loosduinen van de jaren vijftig en zestig. De Loosduinse Courant had een interview met Koos Meinderts over zijn komende optreden.

Je bent in Loosduinen geboren en getogen. Kan je iets meer over je jeugd vertellen?
Ik ben geboren in de Evertsenstraat (nu Stadstuinen) als vijfde kind van een katholiek gezin. Later werden nog een zusje en twee broertjes geboren. Mijn moeder was een echte Loosduinse, een Batist. Mijn vader was een Westlander, hij is opgegroeid in Wateringen.
De achterkant van ons huis grensde aan het Nieuwe Slag (nu Savornin Lohmanlaan), waar je als kind heerlijk kon spelen: verstoppertje, cowboytje, bijen vangen en griezeltenten bouwen. De straat was om te tollen en te knikkeren.
Het liefste was ik aan het voetballen, na school op het landje van Thiery, dat wij kinderen uitspraken als Tierie. Langs het landje liep een sloot en daarachter lag de Raemerkliniek, een psychiatrische inrichting, door ons de gekkentuin genoemd.
Het was spannend om door een gat in de heining te klimmen en illegaal de gekkentuin in te lopen. Hoe dieper in de gekkentuin, hoe gekker de gekken, dachten wij in onze onnozelheid.
Als ik niet aan het voetballen was, was ik aan het vissen. Bij Vredestein kon je enorme zoetwatervarkens vangen, zoals wij karpers noemden.
De weekends bracht ik door op het veld van de rksv GDA, dat toen nog achter de rooms-katolieke kerk lag. Als rooms-katholiek jongetje was dat mijn club natuurlijk. De christelijken gingen naar sv Loosduinen en de openbaren naar vv De Postduiven.
Toen ik wat ouder werd ging ik stukjes schrijven voor Ons Clubblad, het maandblad van GDA. In feite is daar mijn carrière als schrijver begonnen. Toen mij werd gevraagd een nieuw clublied te schrijven, heb ik dan ook meteen ja gezegd. Het schijnt dat het clublied nog regelmatig te horen is. Harrie Jekkers heb ik gevraagd de muziek te schrijven. Het is een loflied op mijn ouwe cluppie geworden: ´GDA dat eigenwijze cluppie in het hart van Madestein/waar we met zijn allen en de ballen één familie zijn.´
Ik ben ook nog steeds donateur.
Ik zat op de Petrusschool, alleen voor jongens, de meisjes gingen naar de Mariaschool. In de tijd dat Van Houten pastoor was kregen alle schoolkinderen met zijn verjaardag een chocoladereep van het merk Van Houten.
Gek om te bedenken dat er aan de Kortekaasplantsoen nu een Koos Meindertsschool staat. Elk jaar met de Kinderboekenweek, begin oktober, lees ik voor op ‘mijn school’.

Je vader was boswachter in Ockenburgh? Wat zijn je herinneringen aan Ockenburgh?
Mijn vader was de laatste jaren van zijn leven inderdaad boswachter, in het Zuiderpark, maar vooral toch in Ockenburgh. Mijn mooiste heriinering aan Ockenburgh is een tekenwedstrijd. We kregen als opdracht de jeugdherberg te tekenen. Ik won de tweede prijs, een groot tablet chocola. De houtskooltekening die ik destijds heb gemaakt is helaas verloren gegaan.
Aan het begin van Ockenburgh staat rechts het boswachtershuis, daar hadden wij kunnen wonen, maar mijn moeder zag daar niks in, ze bleef liever in haar straatje wonen. Ik heb dat altijd jammer gevonden. Later heb ik Keizer, de hoofdpersoon van mijn gelijknamige boek, in dat huis laten wonen. Ik heb het bos wel een kwartslag gedraaid, zodat het dichter bij de duinen staat, waar Keizer zijn geheime schuilplaats heeft en door niemand gezien uitkijkt over de zee.

Grijpt je optreden 21 maart ook terug naar Ockenburgh, Loosduinen, je jeugd?
Ik ga in mijn optreden vertellen over mijn jeugd in Loosduinen en hoe Loosduinen in mijn boeken is gekomen. In Mooi meegenomen, mijn allereerste boek is dat al het geval, maar ook in Keizer en met name in mijn roman De zee zien. Het decor van dat boek is het Loosduinen van eind jaren vijftig, begin jaren zestig. Daar ga ik zeker uit voorlezen. Daarnaast komen er ook gedichten en verhalen langs die minder met Loosduinen te maken hebben, zoals Lang zal ze leven, een roman over voltooid leven, een actueel thema, Naar het noorden, een boek over de Hongerwinter, bekroond met een Gouden Griffel, en De schelmenstreken van Reinaert de Vos, een hervertelling van het Middeleeuwse dierenepos, dat onlangs door het boekenpanel van DWDD is uitgeroepen tot Boek van de Maand.
In mei komt Mist uit, mijn nieuwe roman. Ook daar vertel ik over en zal ik er voor het eerst een hoofdstuk uit voorlezen. Een primeur dus.
Uiteraard vertel ik ook over mijn samenwerking met Harrie Jekkers, die ik ken van de Havo op het Thomas More, op de Berensteinlaan. Met hem heb ik heel veel conferences en liedjes geschreven, die hebben een wat meer Haags karakter, omdat Harrie, geboren in de Schilderswijk en opgegroeid in Morgenstond, de zanger van de liedjes is.

Optreden Koos Meinderts 21 maart 20.00 uur
Reserveren www.ockademie.nl of via 06-18373773.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.