Voor de klas

De scholen gaan weer van start, alle kinderen, juffen en meesters gaan weer vol goede moed beginnen aan een nieuw schooljaar. Als oud-leraar herken ik dat moment van het einde van die mooie lange zomer heel erg goed. Je kijkt uit naar een nieuwe klas, een nieuwe dynamiek, maar je weet ook dat na een vakantie de concentratie niet meteen perfect is. Die kinderen mee krijgen in wat je ze wilt leren is het mooiste wat er is.

Met veel plezier las ik op de site van HaagMedia dat er dit jaar een SnuffelCollege komt. Zo’n 5.000 kinderen staat dit jaar een verrassing te wachten, in plaats van een juf of meester krijgen zij een echte hond voor de klas. Scholen die zich aanmelden, krijgen bezoek van een van de 100 vrijwilligers van het Sophia SnuffelCollege. Samen met hun speciaal daarvoor geteste SnuffelHond komen zij in drie korte lessen vertellen over de hondentaal, zodat niemand meer gebeten wordt of bang hoeft te zijn voor honden.

Nu was ik altijd een beetje van de oude stempel als leraar, met rust, regelmaat en orde in de klas. We gingen gezamenlijk naar binnen en naar buiten bijvoorbeeld, als groep. En lukte dat niet in alle rust, dan was ik echt streng en gingen we niet weg. Ook als dat betekende dat we niet naar het schoolplein gingen voor de pauze. Binnen no time deden we alles samen en op een rustige manier en zag iedereen onze klas keurig voorbij komen. Eerst streng zijn om vervolgens de teugels wat te laten vieren, dat was een beetje mijn manier. En een manier waardoor ik met elke klas enorm veel lol heb kunnen maken.
Zo’n hond in de klas had mij ook wel wat geleken. Want hoeveel kinderen lopen niet zonder enige terughoudendheid naar honden toe, totaal niet wetend of die hond vals is of niet. Als ouder is dat toch een angst die je voor alle kinderen hebt, een gevaar dat wij zien maar zij niet. Geweldig dus dat kinderen hier op school training voor gaan krijgen, ik hoop dat veel scholen mee gaan doen!
Alle juffen en meesters, heel veel succes weer dit schooljaar (en heel veel geduld J), ga ervan genieten!

Richard de Mos
Wethouder Economie, Sport en Buitenruimte

PS: Het Haags Kwartiertje, mijn spreekuur voor heel Escamp, gaat weer van start. De eerste editie is op vrijdag 7 september van 09.00 tot 10.00 uur in Wijkcentrum Bouwlust, Eekhoornrade 215. Tot dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.