Vervuilde Madesteinplas wordt aangepakt

Tijdens de behandeling van de begroting in de commissie Leefomgeving heeft wethouder Richard de Mos toegezegd in het eerste kwartaal van 2019 te gaan bekijken hoe de Madesteinplas kan worden verbeterd en schoon gemaakt. De Madesteinplas is door de jaren heen ernstig vervuild geraakt. Raadslid René Oudshoorn van Hart voor Den Haag/Groep de Mos steld hierover vragen.

René Oudshoorn: “Het nagerecht van deze BBQ’s is helaas plastic soup, men laat zijn troep gewoon achter of de afvalbakken kunnen de grote hoeveelheid plastic afval niet aan, de wind en meeuwen zorgen ervoor dat het plastic in het water beland. We kregen alarmerende berichten dat er nauwelijks nog zuurstof in het diepere gedeelte van de plas is door het plastic op de bodem, zeer schadelijk voor de flora en fauna.”

Plastic vervuiling
De waterbodem is een belangrijk onderdeel van de plas als ecosysteem en dient als huisvesting van veel waterorganismen (macrofauna) en als voedselbron voor vissen, andere waterorganismen en watervogels. Een verstoring van de waterbodem door plastic afval tast ook de rest van het ecosysteem van de plas aan.
Tijdens het onderzoek naar de staat van de Madesteinplas werd vooral langs de oever op de waterbodem veelvuldig plastic vervuiling in de vorm van plastic eetgerei, boodschappentasjes aangetroffen.

De plastic vervuiling van de plas wordt vooral veroorzaakt door de vele barbecue-partijtjes bij de plas. Een deel van de bezoekers ruimt het overgebleven plastic afval op, een ander deel niet. De frequentie waarmee de vuilnisbakken zomer’s worden geleegd, is al verhoogd. In het ‘barbecueseizoen’ worden deze direct na het weekend geleegd.
Maar de grootste vervuiling is dan al vaak een feit. Als het afval al in prullenbakken wordt gedaan, halen vogels zoals meeuwen en kraaien het afval weer uit de bakken. Ze vliegen ermee weg, laten het te pas en te onpas vallen en verspreiden zo het afval, waarvan ook weer een deel in het water terechtkomt. Grotere afvalcontainers zouden averechts werken omdat deze vaak open blijven staan, waardoor dit ongedierte aantrekt.
De gemeente gaat in gesprek met bewoners en belanghebbenden om vast te stellen hoe de Madesteinplas een upgrade kan krijgen. Eerder kondigde de gemeente al een publiekscampagne aan die erop gericht is de stad schoon te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.