Verscherpt deurbeleid bij Westlands carnaval: geen jongeren onder 18 met alcohol 

Gemeente Westland en carnavalsverenigingen De Jolige Druif uit Wateringen en De Theebukkers uit De Lier hebben overleg gevoerd om alcoholgebruik in aanloop naar en tijdens de carnavalsfeesten onder minderjarigen tegen te gaan. Minderjarigen die de carnavalsfeesten willen bezoeken moeten dit jaar verplicht bij de entree een blaastest doen.

Bij constatering van alcoholgebruik wordt de toegang tot de feesten geweigerd. Dat geldt voor zowel het feest in Wateringen (op vrijdag 9 februari) als in De Lier (op zaterdag 10 februari). Aanleiding zijn de incidenten bij de feesten vorig jaar. Minderjarigen kwamen door alcoholgebruik in de problemen. Daarbij speelde met name het indrinken door de jongeren voorafgaand aan het feest bezoeken een rol.

Maatschappelijk probleem
De aanscherping van het deurbeleid is een voorschrift van de gemeente. Burgemeester Van Ardenne-van der Hoeven: “Minderjarigen en alcohol is geen combinatie. Dat is ook vastgelegd in de wet. Schenken aan minderjarigen is strafbaar. En als minderjarigen met alcohol worden betrapt, kunnen zijzelf hiervoor een boete krijgen. Naast het gevaar voor de gezondheid van de jongeren, levert het overlast op voor de Westlandse samenleving. Ook organisatoren van evenementen, zoals de carnavalsverenigingen, hebben hier last van. Daarom wil de gemeente dit maatschappelijke probleem samen met organisatoren aanpakken.”

Gezellig familiefeest
Voorzitter Nieuwenhuizen van carnavalsvereniging De Jolige Druif benadrukt dat zij hun uiterste best doen om toe te zien op verantwoord alcoholgebruik: “Wij hebben de afgelopen jaren al de nodige maatregelen getroffen, waaronder dus nu het aangescherpte deurbeleid.”

Hans Schelling van carnavalsvereniging De Theebukkers onderschrijft het belang van het aangescherpte deurbeleid: ‘Er wordt geen alcohol geschonken aan jongeren onder de 18 jaar en er is toezicht tijdens het feest, maar jongeren drinken vaak al in voordat ze het feest bezoeken. We willen een gezellig familiefeest neerzetten. Daar horen ook minderjarigen bij, maar zonder alcohol.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.