Varend Corso Westland viert 1000 jaar gewest Holland

Het Varend Corso Westland vindt aankomend weekend plaats op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 augustus met dit jaar als thema ‘Helemaal Hollands’. Bijzonder is dat het dit jaar 1000 jaar geleden is dat gewest Holland werd gesticht. Een belangrijk onderdeel van de kleurrijk versierde stoet zal dan ook in het teken van 1000-jarig bestaan van gewest Holland staan.
De Slag bij Vlaardingen is eerder dit jaar al nagespeeld en ook tijdens Varend Corso zal hier aandacht voor zijn door een aantal historische boten die mee varen. Versierd met bloemen, planten en stuks groente en fruit afkomstig uit Westlandse kassen gaat een bonte stoet van 41 historische schuiten – uiteenlopend van authentieke zeilende Westlanders tot historische pramen – een 80 kilometer lange route door de Zuid-Hollandse wateren afleggen. Het is een waar spektakel op het water, waar het publiek gratis naar kan komen kijken.

Fiets- en boottochten
Drie dagen lang trekt het corso, begeleid door muzikanten en figuranten, door onder meer Westland, Delft, Maassluis, Midden-Delfland en Den Haag. Voor de vijfde keer is het Kindercorso aan de stoet van het Varend Corso toegevoegd. De acht boten van de jongere deelnemers van 8 tot 14 jaar hebben een eigen plekje te midden van de overige boten. Dit jaar zal voor het eerst een speciale ‘tienerboot’ voor 12 t/m 18 jarigen meevaren met het corso. Traditiegetrouw zijn voor deze editie ook weer fiets- en boottochten naar het corso uitgezet. Jaarlijks genieten ruim een half miljoen mensen van dit gratis driedaagse spektakel!

Opmerkelijke cijfers
De volgende opmerkelijke cijfers maken op het water en langs de waterkant van Varend Corso Westland een bijzonder kleurrijk evenement: 1000-jarig bestaan van gewest Holland, 41 opgemaakte boten, 80 kilometer, 65 bruggen worden gepasseerd, 500.000 bezoekers, 450.000 bloemen, 120.000 planten, 80.000 stuks groente en fruit waaronder, 36.000 paprika’s, 15.000 trossen tomaten, 30.000 exotische vruchten, 500 vrijwilligers, 3.500 flesjes water, 4.500 liter koffie, 4.250 liter thee en 1.500 snackpakketten.

Meer informatie
Alle informatie over de route, locaties en doorkomsttijden zijn terug te vinden op varendcorso.nl. Hier kan men de bonte stoet ook live via de webcam volgen. Of via TV West vanaf 13.00 uur tot 14.30 uur live te volgen via een livestream op de gratis Omroep West app, via de website van de regionale omroep Omroepwest.nl en via TV West.
Op zondag 5 augustus is vanaf 17.00 uur een sfeervolle samenvatting te zien op TV West en online (web en app). De samenvatting wordt daarna elk uur herhaald tot en met maandagmiddag, daarna is het programma terug te kijken via ‘uitzending gemist’ op Omroepwest.nl onder de noemer ‘Westdoc’. Omroep West werkt voor deze uitzendingen nauw samen met de lokale omroep van de gemeente Westland: WOS Media.

Diverse reportages
In de aanloop naar het Varend Corso zijn op Radio West diverse reportages te horen over de voorbereidingen op het corso. Met name in de programma’s ‘Aan de Bak’ (werkdagen 9.00-12.00 uur) en ‘Studio Haagsche Bluf’ (werkdagen 16.00-19.00 uur).
Op zaterdag 4 augustus doet een verslaggever in het programma ‘Uit!’ (9.00-12.00 uur) live verslag vanaf de route van het corso.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.