Theresiakerk wordt niet gesloopt

Wijkbewoners opgelucht na oordeel gemeenteraad


Bewonersorganisatie Nieuw Hart voor de wijk krijgt een half jaar de tijd om een herbestemmingsplan te maken voor de Theresiakerk in de wijk Rustenburg-Oostbroek. Dit is de conclusie na een ruim drie uur durend debat in de commissie ruimte vorige week woensdag. Hiermee is een einde gekomen aan de jarenlange speculaties over de mogelijke sloop van dit markante gebouw aan de Apeldoornselaan.

Door Tara van Lissen

Voor het eerst is er op 27 maart openlijk gesproken over de door een projectontwikkelaar in 2016 ingediende sloop- en nieuwbouwpkannen op de plaats van de Theresiakerk. Voor het eerst konden ook wijkbewoners en andere belanghebbenden hun bedenkingen bij deze plannen met de gemeenteraadsleden en met de verantwoordelijke wethouder Boudewijn Revis delen.

Kloppend hart van de wijk
Nieuw Hart voor de Wijk roept wijkbewoners en ondernemers op om actief mee te te doen met de totstandkoming van het herbestemmingsplan. “Alle belangstellenden zijn van harte welkom om mee te werken aan de nieuwe invulling van de Theresiakerk!” Volgens een woordvoerder van de actiegroep is de bedoeling om de kerk zo gauw mogelijk weer nieuw leven in te blazen zodat het gebouw weer voor iedereen dienst kan doen als kloppend hart van de wijk. Inbreng vanuit de wijk leverde tot dusver op dat er behoefte bestaat aan ondermeer een grand café, werkplekken voor ondernemers, een ontmoetingsplek voor jong en oud. Cabaretier Sjaak Bral stelde in een recente column in het AD voor om ‘een majestueus pand als de Theresiakerk te bevorderen tot tempel van hoge en lage kunsten’.

Arc de Triomphe
De kringloopwinkel die de deuren van de Theresiakerk jarenlang voor bezoekers heeft opengehouden, moest eind vorig jaar plotseling vertrekken. Sindsdien zijn de deuren van de kerk tot grote teleurstelling van belangstellenden gesloten. De Theresiakerk staat op een prominente plaats op de driesprong van de Apeldoornselaan met de Escamplaan en de Dierenselaan en wordt in de volksmond de Arc de Triomphe van Den Haag genoemd. Wijkbewoners zijn opgelucht dat er na het jarenlange stilzwijgen over het lot van de kerk eindelijk een einde is gekomen aan alle geruchten.

Voor meer informatie: theresiakerkdenhaag.com. E-mail: theresiakerkdenhaag@gmail.com. Voor actuele berichtgeving volg de Facebookpagina van Theresiakerk Den Haag en Twitter.

Foto: De Theresiakerk is en blijft een vertrouwd herkenningspunt voor de wijk.

Foto Loes van Beek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.