Theo Jansen geëerd met Cultuurprijs van de stad Den Haag

Kunstenaar Theo Jansen heeft vanavond de Cultuurprijs van de stad Den Haag ontvangen. De stad eert Jansen vanwege de bijzondere verdiensten die hij heeft geleverd op het gebied van beeldende kunst, met Den Haag als uitvalsbasis en het strand als werkruimte. Jansen is vooral bekend geworden met zijn strandbeesten: creaties van pvc-buizen die zelfstandig voortbewegen op het strand. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Kunstcentrum Stroom in het Gemeentemuseum verraste wethouder Joris Wijsmuller de kunstenaar met deze prijs.

Wethouder Joris Wijsmuller: Met zijn ingenieuze strandbeesten spreekt Theo Jansen tot ieders verbeelding. Theo is met recht een Haagse kunstenaar van wereldniveau.
Theo Jansen: “Mijn werk mag dan over de hele wereld enigszins bekend zijn, maar ik vind het een grote eer dat ik juist in mijn eigen stad, die zo verbonden is met de zee, deze erkenning krijg.”

Den Haag kent een rijk cultureel leven en is een goede voedingsbodem voor de ontwikkeling van artistiek talent op velerlei gebied, van popmuziek tot beeldende kunst en van (dans)theater tot literatuur. De Cultuurprijs van de stad Den Haag werd eerder toegekend aan:
• Jirí Kylián, voormalig artistiek leider van het Nederlands Dans Theater
• Cabaretier Paul van Vliet
• Beeldend kunstenaar Auke de Vries
• Musicus Cesar Zuiderwijk
• Zangeres Anouk
• Schrijfster Yvonne Keuls
• Stripkunstenaar Marnix Rueb

De prijs bestaat uit een bedrag van 50.000 euro dat de winnaar naar eigen inzicht mag besteden, bij voorkeur aan een bijzonder (kunst)project in Den Haag.

Theo Jansen
Theo Jansen werd in 1948 in Scheveningen geboren. Hij studeerde natuurkunde in Delft maar verliet de opleiding om beeldend kunstenaar te worden. De eerste jaren legde hij zich toe op de schilderkunst, maar in 1980 maakte hij voor het eerst een object: een UFO die over Delft vloog. Jansen raakte steeds meer geïnteresseerd in het mechanisme van de evolutie en probeerde met de computer ontwerpen te selecteren, zoals dieren in de evolutie worden geselecteerd. Sinds 1990 houdt hij zich bezig met het ontwerpen van strandbeesten, creaties van pvc-buizen die zich met behulp van luchtdruk uit PET-flessen zelfstandig voortbewegen op het strand. De strandbeesten bewegen op de wind, kunnen zand verplaatsen en ingenieuze loopbewegingen maken. Over zijn werk verscheen in december 2014 het fotoboek Strandbeest : The Dream Machines of Theo Jansen van de Russisch-Amerikaanse fotograaf Lena Herzog, die Jansen zeven jaar volgde en fotografeerde tijdens het creëren van zijn strandbeesten. Jansens werk is over de hele wereld geëxposeerd geweest, maar is ook regelmatig in zijn thuisbasis Den Haag te vinden, zoals in een grote tentoonstelling in de Elektriciteitsfabriek in 2014. Jansen woont en werkt in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.