Tentoonstelling Buziau in Museum Rijswijk

Museum Rijswijk organiseert van 1 oktober tot en met 27 november de tentoonstelling ’Johan Buziau (1877-1958), clown en revueartiest’. Het museum brengt een ode aan een van de grootste theaterpersoonlijkheden die Nederland heeft gekend, die bovendien inwoner van Rijswijk was.

De rode draad in de tentoonstelling is het leven van Buziau: het begin van zijn theatercarrière, zijn vele uiteenlopende creaties, de werkwijze van Buziau en de voorbereidingen die aan de totstandkoming van zijn rollen voorafgingen.
Daarnaast wordt stil gestaan bij de ontwikkeling van de revue in Nederland: de invloeden uit met name Frankrijk, de rol van Henri ter Hall en diens ‘Eerste Nederlandse Revuegezelschap’ waar Buziau zich in 1914 bij aansloot. Maar ook de verandering van smaak bij het publiek en de concurrentie van de ‘Bouwmeester Revue’ waar Buziau vanaf 1928 de grote publiekstrekker werd.
Buziau stopte met zijn optredens in 1942 maar bleef onverminderd populair. Generaties artiesten zijn schatplichtig aan Buziau, onder wie Toon Hermans en later ook Mini & Maxi.

De tentoonstelling wordt samengesteld uit de collectie van Museum Rijswijk, aangevuld met bruiklenen uit onder meer het Theater Instituut Nederland en uit particuliere collecties. Kostuums, foto’s, affiches en andere voorwerpen brengen de revues uit de jaren twintig en dertig weer tot leven.

In het kader van de viering van 50 jaar podiumkunsten in Rijswijk wordt niet alleen de tentoonstelling in Museum Rijswijk gehouden. Er is ook een theaterproductie over Buziau, georganiseerd door de Rijswijkse Schouwburg en een nieuwe publicatie van de Stichting Rijswijkse Historische Projecten: ‘Buziau, bejubeld, geëerd en vergeten’.

Openingstijden
De openingstijden van Museum Rijswijk zijn op dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Zie ook www.museumrijswijk.nl

Foto Collectie Spaarnestad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.