Team Brunel wint monsteretappe en telt weer mee  

Nederlandse boot naar derde plaats in algemeen klassement

Team Brunel begon laat met de voorbereidingen aan deze Volvo Ocean Race 2017-2018. Het team selecteerde een verrassende mix van de beste jonge zeilers uit de America’s Cup en Olympische Spelen gekoppeld aan een schat aan ervaring. Echter de resultaten vielen tegen. Maar op het belangrijkste moment, tijdens de zwaarste etappe van Auckland naar Itajai stond Team Brunel op. Het team van schipper Bouwe Bekking won de monsteretappe rond Kaap Hoorn en klimt daarmee naar een derde plaats in het algemeen klassement.

Zenuwslopende finish
Team Brunel en Dongfeng Race Team vochten al sinds de Falkland Eilanden een verbeten strijd uit om de overwinning. Maar de jonge ploeg van schipper Bouwe Bekking wist het favoriete Chinese team voor te blijven. Het was een zenuwslopend einde voor fans en de volgers, maar Bekking en zijn team bleven rustig en verdedigden hun positie. Al was het verschil, vlak voor de finish niet meer dan een enkele mijl.

Er was geen sprake van een overdreven vrolijke stemming bij aankomst. Bouwe Bekking stond de verzamelde pers te woord met een brok in zijn keel. Bekking: “We winnen weliswaar deze etappe, maar er heerst geen feeststemming aan boord. Dat is ook logisch natuurlijk. Het verlies van John Fisher is er diep ingeslagen, bij iedereen. Dat merk je gewoon. Desondanks was het een goed gevoel om als eerste te finishen.”

Huisman: het zwaarste wat ik ooit gedaan heb
Voor Carlo Huisman, de 27-jarige Rotterdammer die debuteert in de Volvo Ocean Race was het ronden van Kaap Hoorn een droom die uitkwam. Huisman: Ja het is een geweldig resultaat, de overwinning is heel belangrijk voor het team, maar ik ben echt gesloopt. Deze etappe is met afstand het zwaarste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan. Ik had nooit verwacht dat ik rond Kaap Hoorn zou zeilen. Vorig jaar won ik de America’s Cup met Team New Zealand en nu winnen we de etappe rond Kaap Hoorn. Het is ongelofelijk. Maar het blijft “bittersweet” gezien wat er met John Fisher is gebeurt.”

Teamprestatie
Bouwe Bekking gaf de trofee, die hoort bij deze overwinning, direct aan zijn jonge teamgenoten. “Ze hebben ons ouwe rotten continu uitgedaagd. Engineered to move faster. Letterlijk en figuurlijk. Deze prestatie is echt een resultaat van het team. Het is de balans die je moet vinden. Pete Burling heeft kei- en keihard gepushed, soms te hard. Maar dan fluiten we hem gewoon even terug. Deze overwinning is echt een teamprestatie geweest.”

Naast aandacht voor de talentvolle nieuwe lichting vroeg Bekking ook nadrukkelijk aandacht voor zijn ervaren navigator Andrew Cape. Bekking: “Ik weet dat er de afgelopen etappes een hoop kritiek is geweest op Cape. In mijn ogen onterecht. Hij heeft nu opnieuw laten zien dat hij echt een van de beste navigators in de wereld is.”

Zwaarste etappe in geschiedenis Volvo Ocean Race
Het was een van de zwaarste etappes uit de geschiedenis van de race. Het is – vanuit Auckland op weg naar Brazilië – voortdurend balanceren geweest. In de Zuidelijke Oceaan was de wind bruut, waren de golven immens. Het leidde tot het noodlottige ongeval, bij Sun Hung Kai/Scallywag. Daarna liepen eerst Mapfre en daarna Vestas schade aan de mast op. Mapfre heeft de strijd hervat, ligt vijfde. Vestas ligt aan wal op de Falklands, eerder zocht Sun Hung Kai Scallywag, na de vergeefse zoektocht naar Fisher, de Chileense kust op. Bekking: “In de hele Volvo Ocean Race geschiedenis hebben we nog nooit zo’n zware etappe gehad.”

Brunel stijgt naar derde positie in klassement
Door de winst stijgt Team Brunel naar de derde positie in het algemeen klassement achter het Dongfeng Race Team dat Mapfre voorbij gaat in het klassement. Bekking: “Twee edities geleden stond Team Telefonica hier in Brazilië aan de leiding en uiteindelijk eindigden zij als vierde. Dus wat dat betreft is er nog van alles mogelijk op weg naar de finish in Den Haag. We gaan nog steeds voor de winst en dit is een goed uitgangspunt!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.