Tal van prominenten bij de uitreiking van het boek Lexjooo

Vanaf de jaren zestig zaten talloze jongeren aan de radio gekluisterd als de diskjockeys bij Radio Veronica hun uitzendingen deden. Ook in groot Den Haag was de zeezender uitermate populair en werd er door zeer velen naar geluisterd. De zender draaide dan ook volop de muziek van bekende Haagse bands zoals The Motions, Jumping Jewels, Shocking Blue, Golden Earring(s) Q65, Daddy’s Act, The Haigs, Mailer mcKenzieband en The Shane.

Tekst en foto:  Martin Reitsma

In deze gouden periode van de Nederlandse popmuziek kon je voor slechts 10 gulden een Veronica transistorradio kopen waarmee heel wat mooie uurtjes zijn doorgebracht en je je kon onttrekken aan de ‘suffe’ muziek van je ouders. Tot onder de dekens ging het radio-tje mee, vervolgens viel je in slaap en werd ‘ochtends wakker op de tonen van bijvoorbeeld: ‘And her name is Amy’ van Sandy Coast, The Boxtops met The Letter, Sitting on the dock of the bay van Otis, Help van The Beatles, Wasted Words van The Motions of That Day van The Golden Earrings. Deze radio ging zo lang mee dat in latere jaren ook nummers als Venus en Radar Love nog hierop te horen waren.

Veronica zeer populair in Den Haag e.o.
Het zendschip –  de Norderney – strandde op 2 april 1973 tijdens een zware storm op het strand van Scheveningen. Duizenden Hagenaars en ook veel publiek van buiten onze gemeentegrenzen kwamen naar Scheveningen om een kijkje te nemen op het strand. Het Verdrag van Straatsburg (in de volksmond bekend als anti-piratenwet), dat in 1965 gesloten werd in Straatsburg betekende in wezen het einde van de zeezenders.

Tegen de mogelijke ratificatie van het verdrag werd op 18 april 1973 door Radio Veronica een massademonstratie georganiseerd in Den Haag.  Nederlandse artiesten en Rob Out woonden het debat in de Tweede Kamer bij. Dit terwijl het zendschip  Norderney van  Veronica dus  gestrand was  op de Scheveningse kust.  Veel Haagse babyboomers zullen zich dit ongetwijfeld nog kunnen herinneren. Zij kwamen met duizenden naar het strand en betuigden hiermee ook hun steun voor Veronica. Het mocht  evenwel niet baten. Op 31 augustus 1974 verdwenen de zeezenders uit de ether.  Veronica maakte al snel met haar V.O.O. onderdeel uit van het omroepbestel en begon met uitzendingen op radio en televisie.

Boekpresentatie Lexjooo
Lex Harding maakte 50 jaar geleden zijn eerste radioprogramma en dat wordt gevierd met het boek Lexjooo. Hierin blikt de omroeppionier aan de hand van 78 onvergetelijke songs terug op zijn indrukwekkende carrière. Harding debuteerde in 1967 bij zeepiraat Radio Dolfijn. Eenmaal aangemonsterd bij Radio Veronica, in oktober van dat jaar,  werd hij Nederlands populairste diskjockey, met veelbeluisterde programma’s als de Lex Harding Show, de Top 40 en natuurlijk de legendarische Lexjo.

Een aantal Veronica pioniers en oud DJ’s  zoals Jan van Veen, Erik de Zwart, Jeroen van Inkel, Willem van Kooten en Lex Harding waren onlangs in het 192 museum in Nijkerk i.v.m. de uitreiking van het boek : Lexjooo geschreven door Tjerk Lammers in samenwerking met Lex Harding.
Van Kooten begon in de jaren zestig zijn carrière als diskjockey en werd vervolgens programmaleider bij Radio Veronica. Als snel ging hij presenteren als Joost den Draaijer en viel op door zijn gevatte en spitsvondige spreekstijl vol woordspelingen. Dat viel op in een periode waarin Nederlandse radiopresentatoren nog een monotone – soms saaie omroeperstem – met weinig stemexpressie hadden. In de tijd waarin hij voor de zeezender werkte, zag hij in Amerika hoe daar commerciële radio gemaakt werd. Ideeën over hitlijsten en tipparades nam hij over, en op 2 januari 1965 werd de Veronica Top 40 geboren.
Lex Harding kwam najaar 1967 als nieuwslezer bij Radio Veronica. In april 1968 werd hij diskjockey. Hij werd erg populair bij de vele luisteraars met zijn Lex Harding show en ‘s avonds de Lexjo met daarin Adje Bouman’s: Top Tien. In 1970 nam hij de presentatie van de Top 40 op zaterdagmiddag over van Jan van Veen.

In het gelijknamige boek (inclusief 4 cd’s met daarop de 78 tracks) beschrijft Harding zijn favoriete songs, waarmee hij de lezer vanaf het stormachtige begin op de Noordzee langs hoogtepunten uit zijn radio- en televisieavonturen voert, opgetekend door popjournalist Tjerk Lammers. Harding vertelt over ontmoetingen met de grote popsterren, zijn avonturen als discjockey en zijn wederwaardigheden als grensverleggende mediaman aan de hand van songs als (Sittin’ On) The Dock Of The Bay (Otis Redding),Moondance (Van Morrison), Hurricane (Bob Dylan), Samba Pa Ti (Santana), Steppin’ Out (Joe Jackson), Child In Time (Deep Purple),Space Oddity (David Bowie), I Will Follow (U2), I’m Not In Love (10CC) en A Boy Named Sue (Johnny Cash).

Lexjooo is een boek vol nostalgie en emotionele herinneringen uit een carrière waarin popmuziek de hoofdrol speelde en onder meer verkrijgbaar bij museum RockArt, Bol.com en in de boekhandel.
Auteur: Lex Harding, Tjerk Lammers
Uitgever: Luitingh- Sijthoff
• Nederlandstalig
• 256 pagina’s
• 9789024579525
• november 2017

25 reacties

 1. Ruud Jansen

  Leuk artikel van Martin Reitsma over een fenomeen uit mijn jeugd. Lex Harding was de toonaangevende dj in die tijd. Prachtig boek lijkt me, zeker nu ik zie dat Tjerk Lammers – die ik nog ken uit de tijd dat hij een prachtig artikel schreef over Livin’Blues – dit alles heeft opgetekend. En goed dat onze Nederpop historie op deze manier wordt vastgelegd voor later.

 2. Connie Gregoire -Smeele

  Wat weer een geweldige publicatie van Martin Reitsma, hij weet het zo fantastisch neer te zetten en het klopt allemaal ook. Ik herken er zoveel uit!!
  Wat weet hij veel af van popmuziek uit die jaren, ik kom ook uit die tijd en vind het altijd heerlijk en geniet altijd van al zijn stukjes tekst !!!
  Fijn doorgaan Martin!!! Groetjes Connie

 3. Els de Wit

  Mooi artikel van Martin Reitsma over de zeezenders en het boek Lexjooo. Heerlijk om al die nostalgie te lezen over mooie tijden. Dank Haagmedia.

 4. Annie Dingler

  Ja LIEVE MARTIN DAT HERINNER IK MIJ Als De DAG VAN GISTEREN .WAT EEN TOP TIJD WAS DAT MET VERONICA .Een WERELDZENDER IEDERE DAG VAN GENOTEN EN WAT HEB JIJ DAT WEER HEEL MOOI VERWOORD .FANTASTISCH EN DIE KENNIS DIE JIJ HEBT TOP .DOOR JOU MOOIE VERHAAL BEN IK NIEUWSGIERIG NAAR HET BOEK GEWORDEN MARTIN .IK HOOP DAT JE NOG LANG BLIJFT SCHRIJVEN MARTIN EN DAT IK NOG LANG EN VAAK VAN JOU MOOIE VERSLAGEN MAG GENIETEN .EN JULLIE FANTASTICHE INZET VOOR KIJKDUIN DE FANTASCHE BANDS DIE DAAR OPTREDEN MUZIEK BRENGT MENSEN SAMEN EN IEDER NUMMER HEEFT EEN HERINNERING VOIR IEDEREEN .BEDANKT LIEVE MARTIN GROETJES ANNIE .

 5. That was a fun read! Yeah memories over Veronica, as Hagenees pretty fun as Musician I still get some second thoughts reading certain names. But nevertheless it was an interesting period and it is good that you keep the flame alive Martin. We need to get that Rock Art Museum in The Hague. Even though I’m a far away Hagenees it is still: You can take an Hagenees out of the Hague, but you can’t take The Hague out of the Hagenees! Right? Keep writing about our Haagsche muziek history as we are slowly but steady leaving this world and the next generations need to know how it was when we grew up!

 6. Constant Meeuws

  Met veel plezier dit artikel zitten lezen van Martin Reitsma,en het ,voor mijn gevoel, een mooi boek van onze Lex Harding wat ik zeker ga kopen.En als ik dit artikel, als ras echte Hagenaar, zit te lezen vraag ik me af of hij (Martin Reitsma dus) ook wat meer zou kunnen vertellen cq. weten over de Haagsche popgeschiedenis.
  Ik wacht met spanning af…… het Haagsche en het Voorburgse heeft voor mijn gevoel zoveel juweeltjes aan pop-geschiedenis, dat je daar ook een boek mee zou kunnen vullen…

 7. Dirk Hartman

  Heel herkenbaar wat Martin Reitsma schrijft. Ik heb het als tiener meegemaakt: Radio Veronica op 192 en later op 538. Tot het bittere eind in 1974. Ik heb de Norderney gezien: gestrand, maar ook op volle zee en hoewel Veronica natuurlijk de popzender voor heel Nederland was, voelde ik mij er als Hagenees extra mee verbonden. Den Haag is immers de popstad bij uitstek, tot op de dag van vandaag. Martin weet daar van mee te praten en, als columnist, vooral te
  schrijven.

 8. Simon Lardenoije

  Complimenten voor het artikel over de Nederlandse popmuziek met alles wat er rond de jaren 60 mee te maken had.
  Met dit artikel heeft Martin Reitsma weer de juiste snaar weten te raken en velen zullen hierdoor het boek Lexjoo als Sinterklaascadeautje op hun verlanglijst zetten.
  Martin, is in het verleden al een ware kenner gebleken als het om de Haagse Popscene gaat, dus een lust voor het oog om zijn aanbeveling van het boek Lexjoo te lezen.
  Bedankt….!!!

 9. Tineke Stant

  Wat een mooi verhaal weer over de popmuziek uit mijn jeugd. Altijd interessant om te lezen, want auteur Martin Reitsma weet er altijd wel weer meer over te vertellen (lees: schrijven) dan mij bekend. Met name de Haagse muziek-scene heeft mijn belangstelling en dan zijn dergelijke artikelen dus koren op mijn molen. Dank Haagmedia voor het podium dat u Martin geeft.

 10. Marion

  Wat een heerlijk verhaal weer dit is zo genieten sommige dingen vergeet je gewoon en met dit mooie verhaal komt het weer terug Even terug in de tijd. Geweldig bedankt reitsma heb er van genoten

 11. Bernadet

  Wat een mooi verslag weer… top verwoord… sommige dingen vergeet je gewoon en met dit mooie verhaal komt het weer terug …even weer terug naar vroeger….
  Dank je wel Martin X

 12. Boudewijn Regenbogen

  Beste redactie!!!! WAT n GEWELDIG artikel van de hand van Martin Reitsma……jullie fantastische medewerker! Het artikel brengt je terug naar vervlogen tijden, welke voor mij zoveel mooie herinneringen bevatten. Reitsma zet dit tijdsbeeld uniek weer!! Chapeau!!!!

 13. Esther Regenbogen

  Beste Martin Reitsma, ook ik wil je laten weten, het eveneens een geweldig geschreven stuk te vinden! Het neemt je mee naar het evenement, hoewel ik er zelf niet bij was! Dank!

 14. Frans van Deenen

  Zoals altijd weer mooi en duidelijk weergegeven op schrift door Martin Reitsma. Je waant je weer zo’n 50 jaar terug in de tijd met al die zeezenders Radio Veronica, radio caroline en de discjokeys van toen..en natuurlijk de Haagse/Neder Beat van toen. Een tijd om nooit te vergeten♫♪♫en het mooie…het leeft nog steeds. Weer een fantastisch mooi stuk , waarvoor dank Martin Reitsma ♫♪♫

 15. Berry Albers

  Als je zo’n stuk leest gaan je gedachten vanzelf terug naar die tijd…. je was nergens zonder radio Veronica, ik niet tenminste.
  Zodra ik uit school kwam ging mijn radio aan.
  De radio die vroeger van mijn moeder was geweest, je weet wel, zo’n zwart bakelieten Philips exemplaar met dat geel-beige doek er voor.
  Ome Le-eeeex is een kreet die ik nog zó hoor!
  Een heerlijke tijd was dat en ja, al woonde ik allang niet meer in Den Haag maar in de Zaanstreek, natuurlijk gingen we naar HET schip kijken toen het was gestrand want dat vond je gewoon vreselijk.
  Leuk verhaal Martin Reitsma, dank je wel voor dit verslag, ik denk dat dit een erg leuk boek is om te lezen!

 16. Willem Rozing

  Schitterend artikel Martin, het bracht mij weer even terug naar 31 augustus 1974, als de dag van gisteren luisterend naar de Veronica Top 40 en alles opgenomen op de Akai bandrecorder, op 26 cm. spoelen , Ze staan hier nog steeds op een veilige plek. Het boek komt er zeker ook bij te staan, dankjewel Martin.

 17. Willy Klomp

  Martin Reitsma is een van de weinige schrijvers dat wanneer je een artikel van hem leest, je het gevoel krijgt, dat je alles van heel nabij hebt meegemaakt. Natuurlijk ben ik wezen kijken toen het schip door de storm aan de kust was vastgelopen. En ook ik had een transistor die mee naar bed ging. Maar er zijn veel dingen die mij door zijn artikel veel duidelijker zijn geworden. Een schrijver die dat voor elkaar krijgt mag dan ook terecht een klasse schrijver worden genoemd. Ik hoop nog veel van hem te lezen.

 18. Mooi artikel van Martin Reitsma,
  Door het te lezen brengt het mij weer even terug in de tijd. Naar de hitjes van toen.
  Ik luisterde op mijn houten Philips buizen radio naar die zenders.
  De plaatjes speelde ik af op een pickup met de deksel als speaker,
  😊👍👍

 19. Mijn complimenten voor het artikel van Martin Reitsma,
  Goed en interessant verhaal over de Nederlandse Popmuziek!
  Ook ik heb gekluisterd aan de radio gezeten bij de laatste minuten die verstreken bij de uitzending vanaf het schip ‘RADIO VERONICA”

 20. Geweldige omschrijving Martin en mooi verhaald, veel herinneringen van die jaren van Radio Veronica, Noordzee , etc.! Kreeg in 1974 een opdracht als Bloemist-arrangeur/ winkelier in Scheveningen van Alfred Lagarde uit Hilversum om 2 rouwkransen te maken voor het afscheid van de twee zee zenders in de Scheveningse haven! Een ontroerende gebeurtenis die ik niet zal vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.