Stadsbreed onderzoek naar armoede!

Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil meer aandacht voor armoede in Den Haag. De partij is geschrokken van de berichten dat in sommige Haagse straten maar liefst 85% van de huishoudens flinke betalingsachterstanden heeft. Uit cijfers van incassobureaus blijkt dat dit geldt voor straten in de wijken Bouwlust en Vrederust. De desbetreffende bewoners met schulden hebben deze bij minstens drie bedrijven en de achterstand is al zeker drie maanden opgelopen. Tegelijkertijd zijn er maar 182 huishoudens in Bouwlust en Vrederust, die eten via de voedselbank krijgen. Deze cijfers komen bovenop het al bekende gegeven dat zo’n 11.000 huishoudens in deze twee wijken en in Morgenstond en Loosduinen van een minimum inkomen moeten rondkomen.

Raadslid Janice Roopram schrikt van deze cijfers en vreest dat deze slechts het topje van de ijsberg zijn. Ze wil precies weten hoe groot de problemen zijn in alle wijken van Den Haag en pleit voor een stadsbreed onderzoek naar armoede. Daarom heeft Hart voor Den Haag schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur en wil dat er een stadsbreed onderzoek wordt uitgevoerd naar de omvang van armoede. Ook pleit de grootste partij in de gemeenteraad voor een Meldpunt Armoede, inclusief eigen website en telefoonnummer, waar armoede kan worden gemeld.

Aanvraag voedselbank
Veel mensen in Den Haag Zuidwest met een laag inkomen zijn nog geen klant van de voedselbank. Mensen met een huishouden, dat uit één persoon bestaat en per maand minder dan € 215 overhouden voor boodschappen, kunnen klant worden van de voedselbank. Voor elke persoon meer per huishouden wordt dit bedrag € 85 hoger. Klant worden gaat via een persoonlijke hulpverlener. Mensen die geen hulpverlener hebben, kunnen gaan naar Servicepunt XL (‘de groene doos’) aan de Eekhoornrade 215 (tel. 070-2052420) of naar de Schuldhulpverlening in het Stadsdeelkantoor Escamp aan de Leyweg 813. Op www.voedselbankhaaglanden.nl/voedselpakketaanvragen staat welke financiële papieren meegenomen moeten worden.

Oproep sociale supermarkt
In de wijk werken de voedselbank en Kies! sociale supermarkt samen. In de winkelwagen van Kies! kan men zelf kiezen uit de producten van de voedselbank. De Kies! Bus staat elke donderdagochtend van 9.00-12.00 uur bij de Shalomkerk aan de Vrederustlaan 96 en elke donderdagmiddag van 13.00-17.00 uur bij de Exoduskerk aan de Beresteinlaan 263.

De sociale supermarkt is een initiatief van STEK en de Voedselbank Haaglanden. Meer informatie: projectleider Kees Buist, tel. 06-20401618, e-mail: kbuist@stekdenhaag.nl. Zie ook www.stekdenhaag.nl/kiessocialesupermarkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.