Smartphones voor duizend brugklassers tegen sociaal isolement

Duizend aankomende brugklassers uit gezinnen met beperkte financiële mogelijkheden ontvingen gister uit handen van staatsecretaris Jetta Klijnsma een smartphone met toegang tot internet. Met dit initiatief wil Leergeld Den Haag het groeiende probleem aanpakken van groepen jongeren met een digitaal isolement. Zonder internetverbinding en mobiele telefoon missen jongeren de aansluiting met de digitale samenleving.

 

Leergeld Den Haag start project om de armoedespiraal te doorbreken door jongeren te verbinden met de digitale samenleving

• Duizend aankomende Haagse brugklassers die opgroeien in gezinnen met beperkte financiële mogelijkheden, worden verbonden met mobiel internet
• Eerste organisatie die gebruik maakt van Social Sim, het T-Mobile Social Connectivity Programma voor overheden en non-profitorganisaties
• Het programma is mede mogelijk gemaakt door de extra middelen voor gemeenten en fondsen die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beschikbaar heeft gesteld. Staatssecretaris Jetta Klijnsma overhandigt vandaag de eerste smartphone tijdens bijeenkomst

Scholen communiceren steeds vaker met leerlingen en ouders via internet, een smartphone is voor leerlingen op de middelbare school noodzakelijk geworden om goed te kunnen functioneren in (sociale) activiteiten. De duizend brugklassers ontvangen een jaarabonnement vanuit het T-Mobile Social Simprogramma en een smartphone van Samsung. Het project wordt medegefinancieerd door het Haags Kindpakket van de Gemeente Den Haag, Leergeld Den Haag, het armoedebestrijdingsbudget van het Ministerie van Sociale Zaken, T-Mobile en Samsung. De eerste smartphone wordt vandaag tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt door Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jetta Klijnsma.

“De meeste middelbare scholen maken gebruik van digitale middelen, waaronder applicaties op smartphones om te communiceren met leerlingen,” zegt Anita Schwab van Leergeld Den Haag. “Huiswerk en lesroosters gaan tegenwoordig allemaal via een app. Wanneer jongeren niet over een smartphone beschikken, missen ze cruciale informatie om zich optimaal te kunnen ontwikkelen en te leren. Daarnaast is de smartphone een middel om in contact te blijven met andere scholieren, vrienden en volop mee te doen aan buitenschoolse activiteiten, zoals sportclubs en andere verenigingen. Door dit initiatief willen we er samen met T-Mobile en Samsung voor zorgen dat deze jongeren goed kunnen presteren op school en niet in een sociaal isolement belanden.”

“Alle kinderen moeten mee kunnen doen. Daarom heeft het kabinet extra geld uitgetrokken, zodat kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben ook kunnen sporten, muziek maken, dansen en mee kunnen doen aan activiteiten op school”, zegt staatssecretaris Jetta Klijnsma. “Meedoen betekent in deze tijd ook online en mobiel meedoen. Daarom ben ik heel blij dat Leergeld Den Haag, T-Mobile en Samsung de handen ineen hebben geslagen zodat niemand wordt buitengesloten.”

Digitale verbondenheid essentieel bij Social Sim
Social Sim, het T-Mobile connectiviteitsprogramma voor non-profitorganisaties en overheden, maakt het voor instanties mogelijk om een sim-kaart te verstrekken waardoor mensen kunnen blijven participeren en deelnemen aan het sociale verkeer, zelfs wanneer de financiering van een mobieltje niet vanzelfsprekend is. Marieke Snoep, directeur zakelijke markt bij T-Mobile: “Het Social Sim programma is tot stand gekomen als gevolg van vele gesprekken met overheden, sociale diensten en non-profit organisaties. Zij zien dat een digitaal isolement een steeds groter probleem aan het worden is. Mobiele verbondenheid is een voorwaarde om mee te kunnen doen in de samenleving. Contacten met scholen, sociale diensten, arbeidsbureaus, bedrijven, banken en overheden verlopen steeds vaker alleen digitaal. Mensen die in financiele problemen verkeren kunnen zich niet altijd een mobieltje of internet veroorloven. Dat is niet alleen vervelend voor de mensen die het probleem betreft, ook instanties hebben er last van dat ze hun clienten niet meer kunnen bereiken. Daar hebben we een oplossing voor willen vinden.” Met Social Sim krijgen organisaties één factuur met een vast laag tarief per aansluiting. Daarmee worden zoveel als mogelijk alle risicofactoren uitgesloten, zoals betaalnummers en het buitenland. Daarnaast wordt er samen met de klant gekeken naar een op maat gesneden servicepakket en wordt er gezamenlijk voorlichting over het veilig gebruik van het mobieltje gegeven.

Voorlichting over verstandig gebruik telefoons
De uitreiking vond plaats op 21 augustus  in het hoofdkantoor van T-Mobile in Den Haag. Tijdens een korte bijeenkomst vanaf 13.00 uur kregen de eerste 250 brugklassers en hun ouders/verzorgers een welkomstwoord door Marieke Snoep van T-Mobile en Anita Schwab van Leergeld Den Haag, waarna staatssecretaris Jetta Klijnsma de eerste smartphone  overhandigde. Alle kinderen kregen bij de uitreiking van de telefoons uitleg over verstandig mobiel gedrag zoals de risico’s van sexting, verkeersveiligheid en het financieel verantwoord omgaan met de smartphone. Om deze groep kinderen te behoeden voor het maken van schulden via de mobiele telefoon, is het bellen naar het buitenland geblokkeerd evenals enkele betaalde sms-diensten. Verder kunnen ze binnen Nederland gebruik maken alle apps die relevant zijn voor hen.

Menno van den Berg, Vice President Mobile van Samsung Electronics Benelux: “Digitale vaardigheden zijn van cruciaal belang in de 21e eeuw, bijna alles gebeurt tegenwoordig digitaal en het gebruik van een smartphone in het dagelijkse leven helpt jongeren bij de ontwikkeling van deze vaardigheden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.