Slapen

Al zeg ik het zelf, ik kan best veel, maar is blijft heel wat over dat ik niet kan. Fluiten op mijn vingers. Duiken. Met losse handen fietsen. En een hele nacht doorslapen om uitgerust wakker te worden. Per ongeluk lukt het vorige week twee keer. Hoe kan dat?

Misschien behoort u tot de gelukkigen die stumperds als ik graag treiteren met verhalen als: “Nou, als mijn oor mijn kussensloop raakt, dan slaap ik al.” Of hoe ze overal kunnen slapen, en dan komen de voorbeelden met de vreemdste locaties. U kunt zich niet voorstellen hoe moeilijk slapen voor een ander kan zijn. Het lijkt zo simpel. Liggen en slaap. Ik kan de helft: liggen. Ja, ik denk positief.

Op YouTube ontdekte ik dat er iets bestaat als Nidra Yoga, dat zijn houdingen waardoor je diep ontspannen raakt en dus goed slaapt. Je moet flink oefenen eer je dat kunt en daarmee ben ik begonnen. Want ‘s morgens na die twee nachten voelde ik me zo uitgerust dat ik daardoor pas goed begreep hoe moe ik anders was, en dat kwam door het nachtbraken. In het nette. Bijna elke nacht lig ik korter of langer wakker. Ik ga eens naar de wc. Ik kijk naar het plafond. Ik luister naar het zachte gesnurk van mijn grote huiskater Bertje. Uiteindelijk komt de ochtend.

Voordat u met goedbedoelde adviezen komt: ik heb bijna alles al gedaan. Behalve mijn voeten stoppen in een elektrisch aangedreven voetbad omdat ik dan gespannen raak van het risico op electrocutie (“U zult echt de eerste zijn, mevrouw” zei de verkoper en toen kocht ik niks), ook al ruikt het naar lavendel. Nu zal Nidra Yoga mij redden. Je moet het met zachtheid doen en met ademhaling. Het is jammer genoeg geen systeem om je lichaam voor de nacht uit te zetten.

Met de studie van deze yoga leer ik veel over slapen, ik kan bijna een lezing houden over de verschillende types hersengolven die een mens ‘s nachts produceert. Ik weet nu dat er in India heilige mannen zijn die nooit slapen, daar zijn ze te heilig voor. Helaas ook voor instructiefilmpjes zodat anderen er ook iets aan hebben. Het is kennis die ik niet wil hebben en toch weet ik het.

Eigenlijk vind ik dat slechte slapen een zwakte. Alsof ik ben vergeten iets simpels te leren. Waarom kunnen andere mensen dat wel?

Vilan van de Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.