“Slaap je leven in balans”

Naarmate steeds meer wetenschappers beklemtonen hoe belangrijk slaap is voor een mens, zijn ook sporttrainers en de sporters zelf natuurlijk meer aandacht aan dat aspect van het leven gaan geven. “Máár…,’ foetert Martijn Holtzer van Dreamzzz, “er wordt zoveel over het belang van goede slaap geschreven, er wordt over gepraat, hoe belangrijk bla bla bla, maar over het bed hoor je ze niet. Terwijl dat juist een cruciale rol vervult. Goed gereedschap is het halve werk, dat geldt ook voor slapen en bedden. Op een goed bed vind je de slaap eerder en ontspan je beter.”

Aangenaam, Martijn Holtzer is de naam, al tientallen jaren een bevlogen slaapadviseur die nog steeds in staat is zich op te winden over slechte bedden of, erger nog, slecht slaapadvies.

Drie winkels
De winkelformule van Martijn Holtzer, toepasselijk Dreamzzz geheten, heeft vestigingen in Voorburg, Den Haag en Rijswijk. De Rijswijkse vestiging is onlangs verhuisd van het Hendrik Ravesteijnplein naar de Huis te Landelaan.
“Veel groter,” glundert Martijn die in de winkel wordt bijgestaan door Jacco Maayen, die aanvult: “En veel gezelliger. We zitten hier tussen allerlei gespecialiseerde winkels. Met ons erbij is het winkelplaatje helemaal rond. De buurt is in balans wat winkels betreft.”
In balans, daar kan Martijn Holtzer zich wel in vinden: “We zijn allemaal drukker dan ooit. Iedereen krijgt meer prikkels te verwerken in het gewone en het sociale verkeer. Daar moet wat tegenover staan en dat is rust. Slapen dus.
Al slapend vind je de balans terug, dan kun je er weer even tegen.”

Matrassen
Het gesprek komt weer terug op de balans. Nu die van de winkel. Daar lijkt de nadruk erg op matrassen te liggen. De beide slaapspecialisten beamen dat volmondig: “Een bedbodem is best belangrijk” zegt Jacco, “maar of er een spiraal, een schotel of een lattenbodem onder ligt maakt niet zo veel meer uit als de matras niet goed is. De matras bepaalt zo ongeveer 80 % van je slaapcomfort. De bodem doet de rest èn de bodem is van belang voor de levensduur van de matras. Die moet namelijk kunnen ademen. Iedereen verliest veel vocht, iedere nacht weer en een groot gedeelte daarvan komt in de matras terecht. Die moet dat vocht weer aan de lucht vrij kunnen geven.”

Hygiëne
Het gesprek gaat over vocht, huidschilfers en stofmijten die daarvan leven en die in elk bed te vinden zijn. Is dat niet onhygiënisch? Martijn begint een heel verhaal over bedtextiel met een speciale coating die de matras beschermt. Hij eindigt zijn relaas uiteindelijk toch met een welgemeend advies: “Vervang je matras na een jaar of 10. Dat is echt nodig. Doe het om de hygiëne of anders om het behoud van je slaapcomfort, maar doe het. Oude matrassen zijn ongezond, in alle opzichten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.