Shaquille Pinas richt zich op de toekomst

Zaterdag 9 maart: ADO Den Haag-sc Heerenveen. Aanvang 19.45 uur


‘Ik moet de trainer nog meer van mijn kwaliteiten overtuigen’

Shaquille Pinas zit altijd scherp op de reservebank. Is het niet om zich klaar te stomen voor een invalbeurt, dan is het wel in de wetenschap dat bij elke gele kaart van Tom Beugelsdijk hij de volgende wedstrijd aan de bak moet.

Van de redactie

Nee, hij zit niet te hopen op een schorsing van Beugelsdijk. Ook al betekent dat zeer waarschijnlijk speeltijd voor de 20-jarige Rotterdammer. “Ik ben een teamspeler en vind dat het sterkst mogelijke team moet spelen. Daarom hoop ik zulke dingen niet.”
Bovendien heeft Pinas niet de garantie dat hij dan wel in de basis staat. Toen Beugelsdijk tegen Emmen geschorst was, speelde niet hij maar Dion Malone. Na een dramatische eerste helft kwam de jonge verdediger alsnog in de ploeg en zorgde hij voor meer stabiliteit. “Waarom ik destijds niet speelde, weet ik niet. Ik was in ieder geval niet geblesseerd. Het betekent dat ik de trainer nog meer van mijn kwaliteiten moet overtuigen. En dat kan alleen maar door goede wedstrijden bij de beloften te spelen en door het op trainingen te laten zien.”
Pinas kwam dit seizoen tot (voorlopig) twaalf Eredivisiewedstrijden. Daarvan stond hij er drie in de basis. Wat misschien wel tegen hem werkt, is dat hij een multifunctionele speler is. De linksbenige Pinas kan op alle verdedigende posities uit de voeten. “Ja, ik heb zelfs nog bijna rechtsback gestaan. En ook wel op het middenveld. Maar ik moet me op de posities van linksback, rechter- of linker centrale verdediger concentreren. Of ik links of rechts in de verdediging sta, maakt me niet zoveel uit. Op beide posities moet je hetzelfde doen.”

Driejarig contract
Pinas begon met voetballen bij SC Feyenoord en speelde tussen 2007 en 2010 al in de jeugdopleiding van ADO Den Haag. Daarna voetbalde hij voor de amateurs van Alphense Boys en voor FC Dordrecht. Sinds 2016 is hij terug in de Hofstad, waar hij als een groot talent en een toekomstige basisspeler wordt gezien.
Maar bijna was ADO Den Haag hem aan het einde van het vorig seizoen opnieuw kwijtgeraakt. Onderhandelingen over contractverlenging leken op niets uit te lopen en Pinas werd naar de beloften gestuurd. “Gelukkig is het allemaal goedgekomen. Er waren meerdere opties, maar ADO Den Haag was voor mij de beste keuze. Hier kan ik me het beste ontwikkelen”, zegt de verdediger die een driejarig contract tekende.

Toekomst
Pinas is dus een speler voor de toekomst. Dat lijkt hij zich ook te realiseren. “Wat een basisplek betreft moet ik me misschien wel op volgend seizoen richten. Beugelsdijk en Wilfried Kanon staan niet voor niets al het hele jaar in het centrum. Dat gaat de trainer niet zomaar veranderen. Maar als een van de twee er niet is, moet ik ervoor zorgen dat ik er sta. En zo de trainer laten zien dat hij nog meer mogelijkheden heeft.”

Foto: De linksbenige Pinas kan op alle verdedigende posities uit de voeten.

Foto Laurens Lindhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.