Schoon en groen

120.000. Zoveel mensen wonen er in Escamp. Net zoveel als in heel Leiden. Escamp is groter dan stadsdeel Centrum, inclusief de voormalige arbeiderswijken Schilderswijk en Transvaal (103.000 mensen). En groter dan Loosduinen (46.000) en Laak (42.000) samen. Kortom, we zijn met heel veel in ons stadsdeel. En dat biedt kansen.

Ik geloof dat de wijsheid op straat ligt. Ik ben als wethouder liever niet de hele dag op het stadhuis. Ik kom vaak en graag in Escamp, bijvoorbeeld tijdens mijn spreekuur Haags Kwartiertje. Dan luister ik naar bewoners en ondernemers en vertellen ze wat ze belangrijk vinden en wat ze misschien wel willen veranderen. Ik ga graag naar bewonersavonden en kom voor werkbezoeken op de mooiste plekjes. En ik loop graag door de winkelstraten om te praten met ondernemers. Dat vind ik heerlijk, want zij staan met de poten in de modder en weten hoe het écht zit.

Het is een hele klus om zo’n groot stadsdeel samen schoon te houden. En schoon willen we het allemaal zien. Dat is wel zo prettig. Nu ken ik de wijk Rustenburg-Oostbroek vrij goed. Ik heb er jaren gewoond en gaf les op de Gelderlandschool, vlakbij de visboer. In deze wijk zijn nu al 134 kinderen supergoed bezig met het schoonhouden van hun eigen buurt. Tijdens het zomerfeest hebben ze in totaal ruim 226 kilo zwerfafval ingeleverd. Geweldig, wat een prestatie! Er kan nog steeds worden schoongemaakt voor deze actie. Kinderen krijgen lootjes voor opgehaalde blikjes, papiertjes en ander afval en kunnen er mooie prijzen mee winnen. De trekking van de sponsorloterij, met allerlei ondernemers die prijzen uitdelen, is op 6 oktober.

Meedoen kan nog steeds. Bekijk alle info op: www.verlootjezooitje.nl. Zo zie je maar: samen houden we Escamp schoon.

Wat veel mensen ook willen, is dat Escamp groener wordt. Daar werken we hard aan, bijvoorbeeld op het Loenenseplein waar we samen met de buurt gaan kijken hoe we het stukje groen nog veel groener kunnen maken. Zoiets hebben we ook gedaan op de Varkenmarkt, vlakbij de Grote Markt in het centrum. Ga er maar eens kijken, het is echt opgeknapt. Afgelopen week was de Nationale Groendag. Een belangrijke dag voor Den Haag: wij gaven als Groenste Stad van Nederland 2017 het groene stokje door aan Wageningen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we stoppen met het groener maken van de stad en Escamp. Groene ideetjes? Stuur maar een mailtje naar groepdemos@gmail.com

Het volgende Haags Kwartiertje is vrijdag 28 september van 09.00-10.00 uur bij Wijkberaad Leyenburg aan de Hoogkarspelstraat 83.

Richard de Mos
Wethouder stadsdeel Escamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.