Samen werken aan het Rijswijk van straks

Groene wijken waar iedereen zich thuis voelt. Ook ouderen die daarbij wel wat hulp en zorg kunnen gebruiken. Ook nieuwkomers van de expat tot en met degene die zijn land moest verlaten omdat het er niet veilig meer is. Energiezuinige woningen waar we zonder gas koken en stoken. Culturele hotspots die elk wat wils bieden. Marloes Borsboom vertelt hoe “haar” Rijswijk van straks er uitziet.

‘Veel Rijswijkse wijken en buurten uit de jaren 50 en 60 zijn toe aan een opknapbeurt. Woningen worden
super-energiezuinig. Koken en stoken doen we steeds vaker zonder gas. Het klimaat verandert. Daardoor wordt het ’s zomers warmer en gaat het steeds vaker en harder regenen. Dus richten we onze straten, pleinen en tuinen zo in dat het er lekker koel blijft én we droge voeten houden. Daarom vervangen we zo veel mogelijk ‘steen’ door ‘groen’. Dat is ook goed voor onszelf. Want het is bewezen dat mensen zich prettiger voelen in een groene omgeving.

Iedereen die zelf aan de slag wil in buurtmoestuinen en wijkparken, kan rekenen op onze steun. Er komen nog meer natuurspeelplekken waar kinderen zich kunnen uitleven. 90% van de grond in onze gemeente is bebouwd. De resterende 10% blijft groen maar dat maken we wel meer gevarieerd. Er ontstaat een rijkdom aan verschillende soorten planten en dieren. Singels, straten, plantsoenen en parken vormen samen met de historische landgoederenzonen één groengebied. Dat helpt óók bij het zuiveren van de lucht die we inademen.

Welkom
In buurten en wijken waar iedereen zich thuis voelt, is natuurlijk ook plek voor nieuwkomers – van expats tot vluchtelingen. Ouderen kunnen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. Huisartsen en wijkverpleegkundigen maken afspraken over het bieden van de nodige zorg. Buren, mantelzorgers en de kerken helpen mee een oogje in het zeil te houden.

Ook voorzieningen maken de stad. In de Plaspoelpolder laten we zien dat een verouderd en versteend bedrijven-
terrein kan veranderen in een aantrekkelijke wijk waar je kunt werken én wonen. Met groene toegangswegen, begroeide gevels, daktuinen en energiezuinige kantoorpanden en appartementen. De aanleg van het Bogaardpark geeft het winkelcentrum een enorme oppepper. Het Huis van de Stad en het Museum worden culturele hotspots die elk wat wils bieden. Jong en oud uit alle wijken vinden elkaar bij het sporten.

Samen
Park Hofrust, waar bewoners aan de slag zijn gegaan met het vergroenen van hun omgeving, buurtpark De Driesprong, de cultuurvisie, het bijenconvenant/ dierenwelzijnsnota en het recent geopende loket “Stadskracht” zijn voorbeelden van de inzet van GroenLinks van de afgelopen vier jaar. Binnen de gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders.
De komende vier jaar willen wij en wil ik persoonlijk, verder werken aan dit “Rijswijk van straks”. Samen met andere partijen in de gemeenteraad. Samen met andere partners in de samenleving. Samen met Rijswijkers.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.