Samen werken aan een sterker en veiliger Zuidwest

​Meer contact tussen actieve bewoners, de gemeente en buurtorganisaties in Zuidwest en meer ruimtes waar men elkaar kan ontmoeten. Inwoners van Den Haag Zuidwest geven aan dat dat nodig is om samen te werken aan een sterk, verbonden en weerbaar Zuidwest.

Dat bleek tijdens een diner dat verzorgd werd door Resto VanHarte op woensdag 28 november in de Brede Buurtschool Kleurrijk. Wethouder Bert van Alphen opende de avond die georganiseerd was door de gemeente. Hij heette ruim 120 bewoners, ambtenaren en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties van Zuidwest welkom. Het doel was om bewoners van alle wijken in Zuidwest met elkaar en met professionals in contact te brengen. “De bewoners zijn het startpunt, zonder hen geen Zuidwest”, aldus Van Alphen.

De bewoners hadden ook een duidelijke boodschap aan de gemeente: werk meer samen zodat er niet meer allemaal losse activiteiten worden georganiseerd. Zorg voor een gezamenlijke aanpak in de wijk. Wanneer verschillende initiatieven aan elkaar verbonden worden, kunnen die veel meer bereiken. Dat is precies wat de organisatoren van de avond voor ogen stond. Door ambtenaren, bewoners en organisaties die normaal gesproken niet snel met elkaar in contact komen samen aan tafel te zetten, kan een betere samenwerking beginnen.

De eerste stappen richting deze samenwerking werden afgelopen september al gezet door de initiatiefnemers van het diner: stadsdeelkantoor Escamp en Resilient The Hague – een programma dat bijdraagt aan veerkracht en weerbaarheid van de stad. Zij nodigden Amerikaanse onderzoekers uit om samen met bewoners te kijken naar de mogelijkheden van de nieuwe spoorlijn de Leyenburg-corridor voor Zuidwest. De eerste resultaten van het onderzoek werden voor het diner gepresenteerd.
Naast de presentaties van deze initiatieven werden de aanwezigen gevraagd hun ideeën te laten horen over Zuidwest. Bovenop het voorstel om meer samen te werken, werd vooral duidelijk dat er behoefte is aan een locatie in de wijk waar men elkaar kan ontmoeten. Door bijvoorbeeld fietslessen voor statushouders en computerlessen voor ouderen op dezelfde plek te geven als waar de jongerenraad bijeenkomt, kunnen deze mensen meer met elkaar in contact komen. Hiervoor is het erg belangrijk dat de locatie dichtbij in de wijk is, vooral voor jongeren en ouderen.
Meer informatie over dit initiatief is te vinden op resilientthehague.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.