Rijswijkse jongeren willen nieuw skatepark

Eind september raakten de 14-jarige Jay Keus uit Oud Rijswijk en zijn vrienden hun skatepark naast het politiebureau kwijt door de bouw van de tijdelijke Godfried Bomansschool aan de Sir Winston Churchilllaan. De jongeren brachten hun vrije tijd daar vaak door.

Bijna dagelijks was hij aan het BMX-en op de skatebaan met zijn vrienden. BMX-en is het uitvoeren van stunts op een crossfiets. “Het park was in de buurt en we konden er makkelijk heen. Mijn vrienden en ik hebben er alles geleerd op de BMX. Het was een leuke plek om te chillen met vrienden. Eerst even langs de Hoogvliet voor wat eten en drinken en dan naar de skate-baan,” aldus Jay.
Los van het skaten werd er ook gespeeld op het aangrenzende grasveld en was het een verzamelplek voor jongeren om te spelen. Voor veel jongeren is het skate-park een deel van hun jeugd. De jongeren vragen zich af waarom er een nieuw pand neergezet wordt als er in Rijswijk zoveel panden leegstaan, ook in de Plaspoelpolder. Jay: “We klaagden soms wel eens dat het skate-baantje zo klein was, maar nu het er niet meer is beseffen we pas echt hoe fijn we het er hadden.”

Een schok
De gedupeerde jongeren geven aan dat ze het erg jammer vinden dat het park weg is. Ze zeggen hier ook niet over geïnformeerd te zijn en dat er plotseling hekken om het gebied stonden. Door het hek was te zien dat de skatebaan al weg was. Dit is ervaren als een schok. Rijswijkse jongeren moeten nu uitwijken naar andere skateparken in buurgemeenten. De dichtstbijzijnde parken zijn Leidschenhage en Leidschenveen. Beide locaties liggen op de fiets 20 tot 30 minuten van de oude skatebaan af en dit is voor vooral jonge skaters niet te doen.

Inspreken
Jay vervolgt: “Mijn neefje die een stuk jonger is dan ik mag zo’n afstand alleen niet rijden. Hij kan dus niet meer skaten.” Jay wil samen met zijn vrienden aan de gemeente vragen en staat open voor een gesprek of er een andere plek kan komen in Rijswijk waar geskate kan worden. “Al zou het maar een half-pipe zijn. Dat is een schans waar je kan blijven doorgaan met spingen. Ook een pool zou heel cool zijn. Dat is een soort leeggelopen zwembad waar je in kunt springen. We vragen niet veel, maar er moet toch een andere plek in Rijswijk zijn waar een skatebaan gebouwd kan worden! We vragen niet veel, alleen een plek om te BMX-en.”
Jay gaat binnenkort ook inspreken in de raad om de leden te vragen of ze naar een nieuwe locatie willen zoeken voor de Rijswijkse jongeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.