Rijswijk zet in op Beatrixtunnel en nieuw stadscentrum In de Bogaard

Het college van burgemeester en wethouders stelt de Rijswijkse gemeenteraad voor om een bestuursakkoord te sluiten met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) én de gemeente Den Haag. Het akkoord moet er voor zorgen dat de leefbaarheid rond de Prinses Beatrixlaan op korte termijn verbetert. Tegelijkertijd biedt het volop kansen voor de transformatie van winkelcentrum In de Bogaard. Ook worden er maatregelen getroffen die het verkeer op de Prinses Beatrixlaan beter afwikkelen.

De MRDH wil samen met het Rijk geld beschikbaar stellen aan Rijswijk om de Prinses Beatrixlaan binnen enkele jaren aan te pakken. De rijbanen komen dichter tegen elkaar aan en met ‘stil’ asfalt wordt de leefbaarheid op en rond de Prinses Beatrixlaan aanzienlijk verbeterd. En er wordt ruimte gemaakt om op termijn een tunnel te kunnen aanleggen. Deze investeringen op korte termijn zijn ook grotendeels nodig, mocht er op lange termijn alsnog een tunnel komen.
Voor de lange termijn willen de gemeente Den Haag, de MRDH en de gemeente Rijswijk namelijk afspraken maken om naar andere oplossingen te zoeken en bij het Rijk aan te dringen op financiële steun als het verkeer daartoe aanleiding geeft. De verkeersontwikkeling zal gemonitord worden om zo tijdig te bepalen of er knelpunten ontstaan en welke aanvullende maatregelen, waaronder een lange tunnel, noodzakelijk en haalbaar zijn. Wethouder Mobiliteit Björn Lugthart: “Het gemeentebestuur is van mening dat een tunnel onder de Prinses Beatrixlaan de beste oplossing voor het verkeer door onze stad is. Met dit akkoord zijn we daar weer een stukje dichterbij.” Voor realisatie van een tunnel heeft Rijswijk steun nodig van andere overheden en de komende tijd zullen daarvoor gezamenlijke inspanningen worden opgestart.

Wonen bij In de Bogaard
Door het verleggen van de rijbanen van de Prinses Beatrixlaan ontstaat ook de mogelijkheid om meer woningen te bouwen bij Winkelcentrum in de Bogaard. Die woningen zijn nodig om de transformatie van het winkelcentrum echt vorm te geven. Wethouder Economie Armand van de Laar: “We willen toewerken naar een nieuw en levendig hart van de stad, waar je veel meer kunt dan alleen winkelen. Daar profiteert heel Rijswijk van.” De woningen voorzien daarnaast in de druk op de woningmarkt die veroorzaakt wordt door de economische groei van onze regio.
Het college van burgemeester en wethouders van Rijswijk heeft op 18 december jongstleden een voorgenomen besluit genomen over het bestuursakkoord Prinses Beatrixlaan. De gemeenteraad moet nog besluiten op 5 februari 2019. Het bestuur van de MRDH zal op 30 januari een besluit nemen. Na het gemeenteraadsbesluit neemt het Rijk een besluit over zijn bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.