Wij. Rijswijk geeft jongeren een actieve rol

De Rijswijkse politieke beweging Wij. heeft er behoorlijk wat jonge enthousiastelingen bij die zich graag voor de stad willen inzetten. Daarmee heeft Wij. een eigen jongerenafdeling en dat al een paar maanden na de oprichting. De jongeren zijn hier opgegroeid en wonen of werken in Rijswijk.

Danny Neudorfer (19) volgt een studie tot horeca-ondernemer: “Ik denk dat politieke partijen in Rijswijk wel luisteren, maar aan alleen een luisterend oor heb je niks, er moet wat gebeuren. Jongeren wonen hier nog het langst, dus is het logisch dat wij meedenken en mogen meebeslissen! Als ik met leeftijdsgenoten spreek over Rijswijk dan hoor je vooral ‘saai, leeg en stil’. We willen niet klagen, maar er samen wat aan doen!”

“Natuurlijk kan het hier wel lekker rustig blijven”, vult Karim Ibrahim (27) aan. “Het is hier netjes en schoon. Rijswijk is echt mijn plekkie! Ik ben hier gelukkig en zou nooit meer weg willen.” Toch ziet de jonge ondernemer die net zijn eigen bedrijf Veridius Catering heeft opgericht ook verbeterpunten. “Als ik langs Stervoorde fiets zie ik dat er voor ouderen van alles te doen is. Vanuit Wij. willen we ook dingen voor jongeren organiseren. Wat dacht je van sportevenementen en buurt-barbeques? Dan kunnen we gelijk peilen wat jongeren belangrijk vinden. Ook moeten jongeren in hun eigen stad kunnen wonen. Ik kon eerst alleen terecht in Delft, dat vond ik vreselijk. Daarna heb ik vijf jaar lang gezocht naar een woning in Rijswijk. Zo graag wilde ik weer terug!”

Mening van jongeren
Jeffrey Karremans (23) is student Bestuurskunde: “Naar mijn idee wordt er in Rijswijk veel te weinig naar de mening van jongeren gevraagd. Dat klopt toch niet? Jongeren zijn creatief genoeg om mee te denken én te helpen met uitvoeren. Waarschijnlijk worden er weinig besluiten genomen die over jongeren gaan. In elk geval worden we er niet over ingelicht en zie ik geen effecten. Dat kan echt anders! Er gaat natuurlijk ook heel veel wél goed. Ik voel me hier heel veilig en de bereikbaarheid is goed. Je kan zo naar Delft of Den Haag, het is goed om hier te wonen.”
Ook Danny is positief over zijn stad: “Rijswijk is vrij groen, niet te druk of te groot. Je bent meer verbonden met elkaar. Ik denk wel dat het aan het veranderen is, in de hele wereld eigenlijk. Het vertrouwen verdwijnt. Maar alle beetjes helpen: elk initiatief waarin mensen samen komen en elkaar ontmoeten, is goed voor het vertrouwen en de veiligheid in de buurt. Het allerbelangrijkste is dat jongeren gelijk moeten staan aan de ouderen in Rijswijk. Dat is nog niet zo. Bij Wij. heb ik het gevoel dat er naar me wordt geluisterd en er echt wordt gekeken wat er met onze mening kan gebeuren. Ik wil graag een punt waar alle jongeren hun gedachten en ideeën kwijt kunnen. Het liefst een jongere die dicht bij de gemeente staat. Met Wij. Jongeren kunnen we die rol vervullen.”

Politieke drempel lager
Jeffrey: “Ik heb altijd interesse gehad in politiek en wilde graag iets betekenen voor de maatschappij. Het democratische karakter van Wij. spreekt me heel erg aan. Alle partijen zeggen dat ze luisteren, maar hier mogen mensen echt meedenken en meebeslissen, dat merk ik nu al! Ik denk dat weinig jongeren zich interesseren voor politiek. Wij. zorgt ervoor dat die politieke drempel lager wordt. Niet alleen voor jongeren, maar voor alle mensen in Rijswijk.” Karim: “Björn gedraagt zich bijvoorbeeld niet als hoge pief en is onder de mensen. Hij praat ook met jongeren en dat is belangrijk!” Jeffrey: “Deze groep jongeren heeft veel ideeën en daar wordt gelijk wat mee gedaan!”
Karim: “Ik ben misschien geen politieke held, maar ik heb wel wat te bieden! En dat geldt voor meer jongeren in Rijswijk! We hebben ideeën over het Bogaardplein, de uitstraling van de stad, gezellige plekken voor jongeren, woningen, evenementen, ondernemen én nog veel meer. Alleen door jongeren te betrekken kun je andere jongeren bereiken. De jongeren mét en zonder opleiding of diploma wel te verstaan!”

Aanmelden
Wil jij ook meedoen? Meld je dan aan via info@wijrijswijk.nl of stuur een bericht via facebook.com/WijRijswijk. Jongeren krijgen korting op het lidmaatschap.

Foto: Danny, Jeffrey, Karim, Tom, Milo en Batimo willen zich bij Wij. inzetten voor jongeren in Rijswijk.

Foto Wil Kouwer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.