Rattus

Twee weken geleden ben ik in Moerwijk geweest, bij Conny Ligtvoet om precies te zijn. Zij was een petitie begonnen om meer aandacht te vragen voor het rattenprobleem. En niet alleen in haar wijk, maar in meerdere wijken van Den Haag. Ik wist wel dat het bestond uiteraard, dit rattenprobleem. Als raadslid ben ik er ook vaak mee bezig geweest. Maar van wat ik zag en hoorde van de mensen die bij Conny op het Heeswijkplein waren schrok ik toch weer. Hoeveel hulp Conny had, de bijval, was overigens wel geweldig. Mooi om te zien hoe saamhorig zij met buren en buurtkinderen handtekeningen verzamelde.

Het is droog deze zomer, de riolen staan droog. De ratten zoeken hun weg naar eten, dat begrijp ik allemaal. Maar in onze stad blijken nog steeds zó veel mensen eten naar buiten te gooien of afval neer te gooien waar ze maar willen, de ratten kunnen hun geluk niet op.
Ik heb de petitie van Conny getekend, want ze heeft gelijk. Dit kan zo niet. Ik heb de rat nog eens opgezocht op Wikipedia en vond dit: ‘Rattus is een geslacht van de knaagdieren dat de “echte” ratten omvat. Het geslacht is inheems in grote delen van Azië, Nieuw-Guinea en Australië. Enkele soorten zijn door de mens elders geïntroduceerd en hebben grote gebieden gekoloniseerd.’
Maar het kan toch niet zo zijn dat Den Haag tot zo’n kolonie gerekend kan gaan worden? Er wordt momenteel al hard gewerkt om de ratten die gesignaleerd en gemeld worden te vangen, maar ik wil starten met een preventief beleid. Als er meer zulke hete zomers komen, hoe voorkomen we dan dat de ratten zo’n beetje tussen onze spelende kinderen door lopen?

Binnenkort zit ik om tafel met de drie grote woningcorporaties, samen gaan we een plan maken. Het gedrag van mensen veranderen wordt waarschijnlijk een immense opgave, maar we gaan wel vol goede moed aan deze opgave beginnen. Met z’n allen! Broodcontainers plaatsen, mensen uitleggen wat er gebeurt als voedsel buiten komt te liggen (ook al is het misschien bedoeld voor schattige eendjes), informatie verspreiden die echt binnen moet komen, deur aan deur uitleggen wat er gebeurt, kinderen voorlichten op school, mensen zoals Conny als geweldige ambassadeur inzetten en uiteraard handhaven. Eten zo maar naar buiten gooien, afval gooien waar je maar wil, het moet gevolgen hebben.
Moeten boetes omhoog? Moeten mensen op basis van een melding kunnen worden aangesproken? We gaan bekijken wat we kunnen doen, ook om meer “heterdaadjes” te kunnen hebben. Want de Rattus? Jakkes, we willen ze niet meer in onze wijken zien!

Richard de Mos
Wethouder stadsdeel Escamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.