Proef met wijkrechter in Escamp

De Rechtbank Den Haag doet samen met de gemeente een proef met de inzet van een wijkrechter in stadsdeel Escamp. Mensen die een probleem met iemand uit de wijk hebben en dit graag willen oplossen, kunnen zich aanmelden voor de proef.


Bij burenruzies en overlast gaan bewoners vaak niet naar de rechtbank. Zij zien het nut er niet van in en vinden de kosten voor een advocaat te hoog. Sommige problemen worden daardoor niet opgelost. De Raad voor de Rechtspraak heeft daarom burgemeester Pauline Krikke gevraagd om mee te werken aan een proef met een wijkrechter. Deze zorgt voor laagdrempelige rechtspraak dicht bij de bewoners. De proef sluit ook aan bij de wens van minister Sander Dekker om landelijk te experimenten met buurtrechters.

Huiskamergesprek
De proef met de wijkrechter werkt als volgt. Bewoners die een probleem met elkaar hebben, komen naar een spreekuur. Dit is een soort huiskamergesprek in een wijkgebouw, stadsdeelkantoor of buurtcentrum. Tijdens dit gesprek kijken zij of ze afspraken kunnen maken om hun probleem op te lossen. Bij het gesprek is een griffier van de rechtbank aanwezig. Er hoeft geen advocaat mee naar het gesprek. Lukt het niet om afspraken te maken? Dan doet de rechter uitspraak.

Aanmelden
Aanmelden kan via de website van de Raad van de Rechtspraak www.rechtspraak.nl. Dit kost € 39,50. Op die website staan de voorwaarden om mee te doen en een aanmeldformulier.
De proef met wijkrechters in staddeel Escamp loopt tot januari 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.