Primeur Den Haag: stroom gemeentelijke gebouwen Den Haag volledig duurzaam

De gemeente Den Haag gaat vanaf 2019 als eerste grote gemeente in Nederland duurzaam opgewekte stroom gebruiken voor haar kantoren, openbare verlichting, verkeersregelinstallaties, gemalen, sporthallen en zwembaden. Dit staat in de twee elektriciteitscontracten die de gemeente Den Haag dinsdag heeft getekend met Eneco en OM.

De totale energiebehoefte van 57 GWh wordt de komende jaren duurzaam opgewekt uit verschillende -nog te realiseren- windparken, zonnepanelen op daken, zonneweides en andere duurzame initiatieven. Eind 2023 zal tien procent van de duurzame stroom opgewekt worden binnen de gemeentegrenzen van Den Haag en de overige 90 procent in de regio.

Aardgas naar aardwarmte
‘Het vreselijke bericht over de aardbeving in Groningen hield ons weer een spiegel voor: we moeten van het gas af. Den Haag wil haar eigen stroom zoveel mogelijk zelf en in de buurt opwekken. Dat gaan we doen met aardwarmte, en dus ook met de duurzame energie van Eneco en OM.’ Dit zegt een opgetogen wethouder Duurzaamheid Joris Wijsmuller.

Energiecorporatie
De Haagse wethouder Wijsmuller vindt het mooi dat energiecorporatie OM zo’n belangrijke rol speelt in dit verhaal. Volgens hem is dit wederom een goed voorbeeld van Haagse Kracht. ‘Ik vond dat zo belangrijk vier jaar geleden, om dat principe van Haagse Kracht uit te dragen. En ik zie dat het groeit, dat steeds meer Hagenaars betrokken zijn bij de stad en initiatieven nemen om de stad mooier en duurzamer te maken.’

OM, het grootste energiecollectief van Nederland met 35 lokale energie coöperaties in het hele land, bundelt bewonersinitiatieven in Den Haag om collectieve zonnedaken en andere duurzame energieprojecten te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.