Plastic inzameling aan huis in Westland

Medio 2019 wil de gemeente Westland overgaan tot de inzameling van plastic, blik en drinkpakken (PBD) aan huis. Zo maakt de gemeente het makkelijker om waardevolle grondstoffen aan te bieden voor hergebruik, wat naar schatting kan leiden tot een daling van de hoeveelheid huishoudelijk restafval met 25 procent.

“Westland heeft nog een behoorlijke stap te maken,” stelt wethouder Leen Snijders (Milieubeleid). “Momenteel bieden inwoners gemiddeld 206 kilo restafval per jaar aan, en daarmee scoren we landelijk in de middenmoot. In dit geval is gemiddeld niet goed genoeg, want die ranglijst geeft een vertekend beeld. In kilo’s is er een hoop te winnen. Ik roep een ieder op daaraan bij te dragen. En dat kan met deze nieuwe manier van afvalinzameling, onder de gemeenten die dat hebben gedaan zijn er die onder de 100 kilo restafval uitkomen.”

Dat is precies de richtlijn van samenwerkende landelijke overheden als Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNG en Rijkswaterstaat: 100 kilo restafval per inwoner in 2020. In Westland bestaat het restafval momenteel voor 75% uit herbruikbare materialen, zoals plastic verpakkingsmateriaal, GFT (groente-, fruit- en tuinafval) papier en glas. Dat zijn precies de materialen die goed zijn te gebruiken als grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe plastic verpakkingsmaterialen, compost, biogas of als nieuwe glazen pot.

Om dat te realiseren, gaat de gemeente eens per twee weken PBD huis-aan-huis inzamelen. Huishoudens met een laagbouwwoning in de kernen ontvangen plastic zakken voor de inzameling van PBD, huishoudens in het buitengebied ontvangen hiervoor een minicontainer. Het volume aan restafval daalt hierdoor in verhouding aanzienlijk, en zal daarom eens per vier weken worden ingezameld. Bij hoogbouwwoningen en woningen die voor het restafval gebruik maken van een verzamelcontainer, verandert er niets.

Het voorstel voor deze nieuwe werkwijze is in samenspraak met de raadswerkgroep beheerkaders openbare ruimte tot stand gekomen. In de gemeenteraad van 16 oktober neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.