Petitie heropening bibliotheek Bouwlust

Als het aan de kinderen van de wijk Bouwlust ligt, gaat de bibliotheek aan de Beresteinlaan (Escamp) gauw weer open. Zij hebben voor de kerstvakantie 2.860 handtekeningen opgehaald om hiervoor te pleiten. Wethouder Joris Wijsmuller (HSP, cultuur) heeft deze handtekeningen donderdag 25 januari in ontvangst genomen. “Ik wil dit heel graag en ik ga dit meenemen in de onderhandelingen na de verkiezingen.”

Of zoals hij het uitlegde aan de kinderen die hem de handtekeningen overhandigden: “Als ‘hulpje van de burgemeester’ ga ik over de bibliotheken. Ik ga overleggen met de gemeenteraad om er geld voor vrij te maken en dan neem ik deze stapel handtekeningen mee. Als ze niet luisteren, sla ik ze ermee om de oren, want die bieb in de wijk Bouwlust moet er komen.”

Leerprestaties
De handtekeningenactie past in een bredere actie om de bibliotheek te heropenen. Directeur van Nutsschool Woonstede Simonette Los: “Wij merken op onze school dagelijks dat de leerprestaties verbeteren als kinderen meer lezen. Dat geldt voor alle kinderen, niet alleen voor kinderen met een taalachterstand. Het voortgezet onderwijs klaagt over de achteruitgang van de taalvaardigheid van leerlingen. Voor degelijk leesonderwijs is een gemakkelijk bereikbare en gezellige bibliotheek nodig. Voor gezinnen met jonge kinderen is de bibliotheek aan de Leyweg in de praktijk te ver weg. Voor veel ouderen in de wijk trouwens ook.”

Schilderswijk
Het is de bedoeling dat de bibliotheek niet alleen boeken gaat uitlenen. “We willen, net als bij de goedlopende nieuwe bibliotheek in de Schilderwijk, dat leerlingen er hun huiswerk kunnen maken als dat thuis niet mogelijk is en dat er computers zijn waarop dat kan”, stelt mede-initiatiefnemer Zhaly Walli. “Ook willen we graag dat er (taal)cursussen en voorleesuurtjes worden georganiseerd. De nieuwe bieb moet een sociale ontmoetingsplek worden. Bij het verzamelen van de duizenden handtekeningen bleek dat veel inwoners van de wijk dat allemaal ook heel graag willen.”

Onderzoek
Wethouder Wijsmuller heeft al een onderzoek laten uitvoeren naar het draagvlak voor de heropening van de bibliotheek. Hieruit bleek dat de lagere scholen in de wijk minder of niet meer naar de bibliotheek gaan sinds de sluiting van de bibliotheek op de Beresteinlaan.

HSP, PvdA, D66 en GroenLinks, SP en Partij voor de dieren hebben inmiddels hun steun voor het plan uitgesproken. Ook VVD en CDA sluiten in de toekomst de heropening niet uit, als het nieuwe college na de komende gemeenteraadsverkiezingen er geld voor kan vrijmaken. Op initiatief van HSP-fractievoorzitter Peter Bos wordt één van de volgende weken in de gemeenteraad over de heropening van de bibliotheek in Bouwlust gesproken.

 

Foto-bijschrift: Wethouder Joris Wijsmuller (HSP, cultuur) met de 2680 handtekeningen om de bibliotheek in de wijk Bouwlust (Escamp) te heropenen. Rechtsachter directeur Simonette Los van Nutsschool Woonstede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.