Papier Biënnale Rijswijk 2018

Van 12 juni tot en met 7 oktober 2018 wordt in Museum Rijswijk voor de 12de keer de Papier Biënnale Rijswijk georganiseerd, dé internationale tentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst van papier. Museum Rijswijk organiseert al vanaf 1996 om het jaar spraakmakende tentoonstellingen op het gebied van de internationale beeldende kunst van papier. Iedere keer weer verrassend, want de hedendaagse kunst is voortdurend aan verandering onderhevig.

De biënnales zijn nooit thema-gebonden. De achttien internationale deelnemers aan deze editie hebben naast het gebruik van papier echter iets gemeen: de natuur als bron. Soms fysiek, wanneer zij zelf hun papier maken. Pure plantvezels worden gekookt, geplet en gedroogd, soms vermengd met andere natuurlijke ingrediënten. Papierpulp wordt in eigenzinnige vormen gekneed en gegoten en na droging gesneden, gedraaid en gevouwen.
Natuur is ook een geduchte inspiratiebron. Er zijn odes aan dat wat de natuur voortbrengt, sporen van verandering en vergankelijkheid worden veiliggesteld.
Ook de liefhebbers van pure abstractie komen aan hun trekken deze biënnale. Maar kijk niet vreemd op wanneer ook bij die kunstwerken hints naar de (natuurlijke) leefomgeving zijn te ontwaren.

De kunstenaars
Een aantal kunstenaars heeft zijn wortels in Nederland; de overigen strijken vanuit uit Europa, Japan en de Verenigde Staten in Rijswijk neer:
Sytske de Jong, Zaida Oenema, Angelique van der Valk, Annita Smit, Anna J. van Stuijvenberg, Linda Leeuwestein, Mathilde van Wijne (allen Nederland), Claire Le Breton (Frankrijk), Viviane Colautti Ivanova (Frankrijk), Jocelyn Châteauvert (Verenigde Staten), Ai Hashimoto (Japan), Ute Krautkremer (Duitsland), Sonata Lepaitė (Litouwen), Aja von Loeper (Duitsland), Dominique Rousseau (Frankrijk), Andy Singleton (Engeland), Nadja Schöllhammer (Duitsland), en Magdalena Soboń (Polen).

Catalogus
Bij de Papier Biënnale Rijswijk 2018 verschijnt een geïllustreerde catalogus (Ned/Eng). Auteur: kunsthistoricus Frank van der Ploeg.

Papiermarkt
Op zondag 9 september vindt traditioneel de papiermarkt plaats op het voorplein van het museum (11.00-17.00 uur) en in de Oude Kerk er tegenover (12.30-17.00 uur).

Openingstijden
Museum Rijswijk is gevestigd aan de Herenstraat 67 in Rijswijk. Tel. 070-3903617. De openingstijden zijn op dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Zie ook www.museumrijswijk.nl
Meer informatie: a.kloosterboer@museumrijswijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.