Opzienbarende boekpresentatie Alleblas

Onder grote belangstelling is de gedichtenbundel De charme van een schuldig geweten van de Westlandse dichter Joop Alleblas, aangeboden aan Eric Borggreve voorzitter van de Culturele Raad Wateringen. De boekpresentatie vond plaats op zondag 29 oktober, in de Hofboerderij in Wateringen.

 

Alleblas gaf een performance die veel weg had van een melancholieke winterbleus.
Aart van den Berg, oprichter van Theater In Feite interviewde Alleblas bij de opening van de bijeenkomst. In het spektakel dat volgde, declameerde Alleblas een aantal gedichten over zijn jeugd in het katholieke Wateringen van na de Tweede Wereldoorlog en over zijn stroeve verkenningen van het liefdespad. De dichter lichtte op humoristische wijze de biecht toe zoals die in de zestiger jaren van de vorige eeuw afgenomen werd. Vooral de zonde van de onkuisheid kreeg de aandacht.

De aanwezigen kregen tenslotte een nostalgische terugblik te horen over het Wateringen van 60 jaar geleden. Alleblas schetste in dichtvorm de veranderingen in het aanzien van het dorp: …/ Waar is de wind, uw wuivend riet, uw einder/ met Bovendijk en Zweth en Rijnerwatering/ uw geur van leven en van bloemen in de berm/ waar zijn uw grenzen, waar is uw hart…/

Eric Borggreve voorzitter van de Culturele Raad van Wateringen en zelf een groot liefhebber van poëzie, nam het eerste exemplaar officieel in ontvangst. In zijn dankwoord benadrukte hij het belang van de poëzie in het algemeen en voor de liefde in het bijzonder. De dichter Piet Janssen kwam daarna met een hilarisch optreden. Hij bracht op komische wijze de scherpe kantjes van een schuldig geweten ten gehore. De Hoekse troubadour Petri Jakobs sloot deze bijzondere middag af met enkele geweldige liederen over moeilijke relaties, leven en dood. Hem viel terecht een daverend applaus ten deel.

De eerste druk van de gedichtenbundel De charme van een schuldig geweten is uitverkocht. De tweede druk verschijnt deze week en is verkrijgbaar bij de boekhandels. Belangstellenden kunnen de gedichtenbundel ook direct bestellen via de website van de Schrijvers tussen de kassen www. schrijvers-tussen-de-kassen.nl  of via de auteur joopalleblas@kpnmail.nl

Onderschrift foto: Eric Borggreve (links) neemt het eerste exemplaar in ontvangst van de auteur.

Foto :Sabine Plamper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.