‘Ook als basisspeler kan ik gevaarlijk zijn’

Donderdag 8 februari: ADO Den Haag-Vitesse. Aanvang 18.30 uur.


Elson Hooi vooral als invaller van waarde

Het is Elson Hooi nog niet gelukt om onbetwiste basisspeler te worden. Meestal moet de kleine aanvaller (1.67 meter) het bij ADO Den Haag met invalbeurten doen. Daar wil hij in de tweede helft van de competitie verandering in brengen. “Maar zoveel concurrentie heb ik nog nooit bij een club gehad.”

Van de redactie

Als Elson Hooi het over ADO Den Haag heeft, zegt de aanvaller dat hij het er naar zijn zin heeft. Dat de ploeg aan een geweldig seizoen bezig is. En dat hij daarin ook een rol heeft.
Een rol die bij aanvang van de wedstrijd vaak begint op de bank. Hoewel de Antilliaan afgelopen zaterdag tegen Heracles op een basisplek kon rekenen, is dat meestal niet het geval. Hooi moet vooral zijn waarde als invaller tonen. “Ik heb wel een paar keer in de basis gestaan. Tegen Willem II, Roda JC en PSV bijvoorbeeld. Maar eerlijk gezegd heb ik in mijn laatste twee duels in de basis minder gespeeld. Dan kan ik wel begrijpen dat ik de laatste tijd vooral als invaller word gebruikt. Daar baal ik wel van, want het is niet zo dat ik alleen als invaller op mijn best ben. Ik kan ook vanaf het begin gevaarlijk zijn.”
Wat het voor hem moeilijk maakt, is dat de concurrentie hevig is. Sheraldo Becker, Erik Falkenburg, de bijna fitte Melvyn Lorenzen en Edouard Duplan achter zich houden, is een pittige klus. “Zeker weten. Ik heb nog nooit zoveel concurrentie bij een club gehad.”

China
Hooi, oud-speler van NAC, kwam afgelopen zomer over van Vendsyssel, een club uit de Deense tweede divisie. “Hoe ik daar terecht ben gekomen? Ik zou naar China gaan, kon daar enorm veel geld verdienen. Maar ik kreeg twijfels. Drie jaar in een land met een heel andere taal en cultuur, pfff. Toen ik ervan afzag, waren er niet zoveel clubs meer beschikbaar. Het niveau van de tweede divisie in Denemarken is gelijk aan de Jupiler League. Al werken ze er wel belachelijk hard.”
Een bestaan in de vergetelheid dreigde. “Nou nee, ik had bewust maar voor een seizoen bij Vendsyssel getekend. Ik wist dat ik hierna iets anders wilde. Dat het ADO Den Haag is geworden, komt door Jeffrey van As. Hij kende me nog van NAC.”

Internationale ster
Ondertussen is hij wel een internationale ster geworden. Zo schoot hij met twee doelpunten in de finale van de Caribbean Cup zijn geboorte-eiland Curaçao naar de Gold Cup, het Noord- en Midden-Amerikaanse kampioenschap. “En wat helemaal mooi is; volgend jaar spelen we ook de Copa America. Tegen landen als Argentinië en Brazilië. Ik kan haast niet wachten.”
Maar eerst wil de 26-jarige Hooi, wiens contract nog een seizoen doorloopt, bij ADO Den Haag slagen. “Met alleen invalbeurten ben ik niet tevreden. Ook al is het lastig, het doel blijft om hier een basisplek af te dwingen.”

Foto: Elson Hooi wil bij ADO Den Haag slagen.

Foto Laurens Lindhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.