Onthulling Sterren op het doek

Zondag 4 november onthulde wethouder Marloes Borsboom in het atelier, de portretten die van haar geschilderd en getekend waren door leden van Amateurspalet.

In september organiseerde Amateurspalet een middag waarin haar leden een bekende Rijswijker portretteerden. Marloes Borsboom, Wethouder van Cultuur, was als eerste gevraagd om model te zijn voor dit evenement. Op dezelfde wijze als in het gelijknamige televisie programma “Sterren op het Doek” gingen schilders en tekenaars aan de slag. Zij kregen een maand de tijd om hun portretten te vervolmaken. Het merendeel van de schilders was thuis flink aan de slag gegaan om de eerste opzet die op zondag 30 september was gemaakt, af te maken, te verbeteren of helemaal opnieuw op te zetten. Twee schilders hadden zelfs twee werken meegenomen.

Marloes Borsboom onthulde zondag samen met haar dochtertje alle portretten. De getoonde portretten waren in verschillende technieken gemaakt. Met potlood, pastelkrijt, aquarel, acryl- en olieverf. Peter van Leusden, de portretdocent van Amateurspalet, besprak op professionele en leerzame wijze alle portretten. Hij wees op de sterke kanten van de afbeeldingen en de manieren om de portretten nog sprekender te maken.
In aanwezigheid van een groot aantal geinteresseerden en leden ging de wethouder het portret uitkiezen dat ze mee naar huis zou nemen. Een aantal portretten sprak haar meteen aan, ze herkende er veel van zichzelf in. Het was treffend hoe schilders soms ook haar favoriete kleuren hadden verwerkt. Een geschilderd of getekend portret zegt soms meer over de persoon dan een foto kan doen.

Haar dochtertje hielp haar maar Marloes kon niet goed kiezen. Silvia Bonsink die als bestuurslid de bijeenkomst leidde, lastte een denkpauze in met een glaasje wijn of frisdrank voor de aanwezigen, zodat de wethouder van cultuur kon overleggen met haar echtgenoot en dochtertje. Uiteindelijk koos zij één van de twee werken van Annemarie Wijnhoven, die haar van opzij, “en profile” in olieverf geschilderd had.
Annemarie won daarmee de eerste prijs die haar door de voorzitter werd uitgereikt. Onder veel dank aan Marloes Borsboom voor haar bereidheid om als model op te treden eindigde de middag met applaus.
Gelukkig mocht Marloes vervolgens nog enkele van haar favoriete portretten meenemen.

Sterren op het Doek werd dit jaar voor de eerste keer gehouden. De bedoeling is om dit een jaarlijks terugkerend evenement te maken waarbij telkens een belangrijke Rijswijkse persoonlijkheid wordt uitgenodigd als model.

Kijk voor meer info op www.amateurspalet.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.