‘Onnodige herhaling van een reeks aan tegenargumenten in Rijswijkse zaak Anneke van der Stap.’

Lezersactie: doe mee en maak kans!


Met de verschijning van het boek ‘Dubbel gedwaald’ van wetenschapsfilosoof Ton Derksen, is volgens journalist Richard Helwig een onnodige herhaling van een reeks aan tegenargumenten gecreëerd met als doel om op zijn minst de werkelijkheid in de Rijswijkse moordzaak Anneke van der Stap in twijfel te trekken. Het lichaam van deze 22-jarige studente werd in de zomer van 2005 aangetroffen in de bosjes langs het Jaagpad. Een bijna eindeloze juridische weg was het gevolg voordat de dader kon worden veroordeeld.

De gebeurtenissen nemen een aanvang op 9 januari 1994 als het lichaam van Christel Ambrosius wordt gevonden in het huis van haar oma in Putten. De zwagers Wilco Viets en Herman Du Bois worden hiervoor aangehouden en veroordeeld. Nadat ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten, volgt vrijspraak. In een latere DNA-match wordt Ronald P. als dader aangewezen. In hoger beroep wordt hij veroordeeld tot 15,5 jaar cel. Kort na deze veroordeling wordt hij ook verdacht van de moord op Anneke van der Stap. De rechtbank spreekt hem daarbij vrij, maar in hoger beroep krijgt Ronald alsnog 4,5 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Het cassatieverzoek wordt afgewezen. De opgelegde straf blijft gehandhaafd. Het is dan 30 juni 2015. Ronald zit zijn straf nog steeds uit.

‘Vingers gespreid in angst’
Richard Helwig verdiepte zich meer dan tien jaar in de zaak Anneke van der Stap. Vorig jaar kwam hierover zijn gedetailleerde boek ‘Vingers gespreid in angst’ uit. Tijdens het schrijven sprak hij uitgebreid met onder meer de familie van Anneke, zoals haar vader, vrienden en vriendinnen, politie, justitie, door hem benaderde deskundigen en met de vader en ex-vriendin van de veroordeelde, Ronald P. In beide zaken is hij bij vrijwel alle zittingen van de rechtbank en het gerechtshof aanwezig geweest.

Dossier ‘vol verwijten’
Nu lijkt er opeens een omslag te zijn bewerkstelligd in de gebeurtenissen met de verschijning van ‘Dubbel gedwaald’. In dit boek, dat voor de eerste helft over de zaak Christel Ambrosius gaat en waarbij de andere helft werd ingeruimd voor de zaak Anneke van der Stap, wordt uitvoerig uit de doeken gedaan waarom er sprake zou zijn van een tweetal gerechtelijke dwalingen. Maar volgens Richard Helwig, die dit boek nauwkeurig heeft gelezen, ligt het anders als het om die laatste zaak gaat. Wat hem betreft levert het geen nieuwe inzichten op.
Zo wordt in het boek aangegeven dat het dossier ‘vol verwijten’ staat richting Ronald. Hierover zegt Helwig: ‘De lezer wordt er niet veel wijzer van. Met teksten als dat een verklaring van Ronald waar kan zijn, maar ook niet waar kan zijn, scoor je niet. Maar Derksen gaat veel verder. Er worden veel theorieën opgeworpen die onvoldoende gefundeerd zijn.’
Politie en justitie wisten na een langlopend en uitermate intensief onderzoek in de zaak van Anneke van der Stap het net rond Ronald langzaam te laten sluiten. In het boek ‘Vingers gespreid in angst’ concludeert de recherche nadat Ronald in hoger beroep is veroordeeld: ‘Wij hebben gedurende het hele onderzoek, naarmate Ronald in beeld kwam, de overtuiging gehad dat we de juiste persoon voor ons hadden zitten. Wij zijn er meer dan van overtuigd dat Ronald verantwoordelijk is voor het overlijden van Anneke van der Stap. Er is niet alleen recht gedaan aan de hele zaak, maar ook aan de familie omdat de zaak is opgelost. Dat is voor ons het belangrijkste punt van aandacht: de waarheidsvinding.’

Geen nieuwe fantasieën
Volgens Helwig is het zacht gezegd slordig dat Derksen naar de vader van Anneke pas op het allerlaatste moment heeft laten weten dat zijn boek uit zou komen. Weliswaar heeft hij daarvoor zijn excuses aangeboden en erkent hij dat dit ‘zeer pijnlijk’ voor hem moet zijn. Harry is duidelijk in zijn oordeel: ‘Het is afgerond, het is klaar. Er moeten geen nieuwe fantasieën meer opduiken. Ronald is zowel bij de laatste momenten van Christel als van Anneke aanwezig geweest, dat moet dan toch duidelijk zijn.’ De vader van Ronald heeft het verschijnen van het boek uit de media vernomen en tast in het duister over het waarom. Helwig: ‘Breng het fatsoen op om daar netjes mee om te gaan in plaats van de boel overhoop te halen met als doel verwarring te zaaien. Deze auteur heeft er geen idee van hoeveel leed hierdoor bij met name de familie van Anneke wordt berokkend.’

Lezersactie
Voor een lezersactie in deze krant worden drie boeken ‘Vingers gespreid in angst’ verloot. Meedoen en kans maken is eenvoudig. Vul onderstaande in en mail dit naar lezersactie@haagmedia.nl. De reacties moeten uiterlijk maandag 8 januari binnen zijn.

COUPON
Vraag: Wie is de auteur van het boek ‘Dubbel gedwaald’?
Naam:
Adres:
Woonplaats:
Tel.nummer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.