Onderhandelaars Almeloplein met stomheid geslagen

Op 17 juni van dit jaar werd in deze krant een artikel gepubliceerd over een totale herinrichting van het Almeloplein. In dit artikel stond vermeld dat de betrokken partijen -de Stichting Winkeliersvereniging, de Gemeente Den Haag, Woningcorporatie Vestia en de supermarktketen Lidl- een overeenstemming bereikt hadden om een nieuw en gezond winkelplein te ontwikkelen. Alleen zouden nog enige details verder uitgewerkt worden. “Afgelopen dinsdag zouden de zaken afgerond worden, maar de gemeente gooit nu roet in het eten,” aldus Johan in ‘t Hout, namens de winkeliers, Lidl en Vestia. “We zijn met stomheid geslagen!”

Door Klaas de Boer

“Ruim een jaar lang kwamen wij als partijen ongeveer elke drie weken bij elkaar,” vervolgt In ‘t Hout. “Het doel van deze overleggen was om met elkander te praten over de mogelijkheden om van het Almeloplein voor de komende 25 jaar een sterk winkelcentrum te maken. Vanaf het eerste overleg waren de grootste uitgangspunten dat de Lidl gaat uitbreiden, waarvoor bewust leegstaande panden niet meer werden verhuurd. En dat er minimaal 35 parkeerplaatsen op of vlakbij het Almeloplein gerealiseerd zouden worden.”

Een tekening werd gemaakt door de Lidl, om er zo voor te zorgen dat deze kon worden bijgevoegd in het bestemmingsplan aanpak Morgenstond, voordat dit bestemmingsplan behandeld zou worden in de raad. Afgelopen dinsdag zou een van de laatste vergaderingen zijn, waarin duidelijk zou zijn waar de 35 parkeerplaatsen zouden komen. Immers de plannen waren ingediend en behandeld en hebben de goedkeuring van de raadsleden.

In ‘t Hout: “Tot grote verbazing kregen we dinsdag tijdens de vergadering een tekening gepresenteerd door de projectleidster van de gemeente, die nergens op leek. Op de tekening was daadwerkelijk niets meer over van de wensen, die Lidl, Vestia en onze stichting het afgelopen jaar hadden besproken en ingediend. Van de 35 parkeerplaatsen blijft er geen een over. We raken zelfs al onze parkeerplaatsen aan de Meppelweg kwijt; dit alles om zichtlijnen te waarborgen. De middenberm moet nog breder en langer worden en er moeten nog meer bomen in aangepland worden. Er komt een zebrapad van maar liefs 15 meter breed. De rijbanen worden versmald. En op de Loevesteinlaan mag de Lidl ongeveer voorbij de Markelostraat laden en lossen.”

Dit alles was voor de Stichting, Lidl en Vestia de druppel die de emmer deed overlopen,” besluit In ‘t Hout. “We hebben het overleg gestaakt. Voor ons is de enige manier om weer aan tafel te komen, dat het plan waaraan we ruim een jaar hebben gewerkt tot uitvoer te laten komen. We benaderen nu de media en willen de wethouders ter verantwoording roepen. De Lidl gaat overwegen om juridische stappen te ondernemen. Ons enige doel is dat de ondernemers eindelijk weer vruchtbaar kunnen ondernemen, de bewoners zonder ergernis kunnen parkeren en de klanten in hun primaire levensbehoeften kunnen worden voorzien.”

Groep de Mos
De gemeentelijke politiek bemoeit zich nu ook in deze kwestie. Gemeenteraadslid Arjen Dubbelaar van Groep de Mos: “Het is schandalig hoe Lidl, Vestia en ondernemers aan het Almeloplein moeten smeken om een oplossing. Vele jaren wordt er nu tussen deze partijen en de gemeente gesproken over een opknapbeurt. Er was overeenstemming tussen alle partijen en nu gaat de gemeente ineens bij het afronden van het plan van aanpak parkeerplaatsen ter discussie stellen. Dit is onaanvaardbaar! De wethouder heeft de gemeenteraad en alle ondernemers aan het Almeloplein 35 parkeerplaatsen toegezegd en die moeten er nu ook komen. Uiteraard ga ik hier vragen over stellen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad.”

Reactie van de gemeente
“We begrijpen de zorgen van de ondernemers over de leegstand. Wij zijn nog steeds met de eigenaar (Vestia) en de ondernemers in gesprek over de toekomst van het winkelcentrum. Daarbij wordt ook gesproken over het inrichten van de openbare ruimte en het inpassen van zoveel mogelijk parkeerplekken. Wij gaan er vanuit dat wij hierover met alle partijen tot overeenstemming komen zodat de ondernemers en het winkelcentrum weer verder kunnen.”

Foto: De tekening van het Almeloplein, die enige maanden geleden aan de ondernemers en omwonenden werd gepresenteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.