Ockenburgh: boomveilig voor mens en vleermuis

Op Ockenburgh gebeurt meer dan je denkt en ziet. Hoog in de bomen hangen de vleermuizen. ‘s Nachts gaan ze op jacht. Overdag wandelen, joggen en luieren mensen onder de slapende vleermuizen. Het is een uitdaging om dit mooie landgoed voor mensen, dieren, bomen en planten in topconditie te houden. Fred Spreen, boswachter van het Zuid-Hollands Landschap, gaat die uitdaging graag aan. “Elke dag, met veel plezier! We zijn eind vorig jaar begonnen met een mooi project om ervoor te zorgen dat Landgoed Ockenburgh, de Van Leydenhof en het Hyacintenbos straks weer helemaal in topconditie zijn.” Dat heeft wel wat voeten in de aarde.

“Om zowel mensen als dieren niet tot last te zijn hebben we het project verdeeld over drie jaar. In het broedseizoen kunnen we bijvoorbeeld weinig tot niets doen. Logisch natuurlijk, want we halen het niet in ons hoofd om de vogelnesten in de bomen te verstoren. Rustig wachten en niets doen is dus ook een belangrijk onderdeel van dit project. Omdat we op zo’n zorgvuldige manier te werk gaan, hebben we al gauw drie jaar nodig. Fase één hebben we nu afgerond, in november gaan we weer verder.”

Zorgvuldigheid
“We werken volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. Die zijn streng, en terecht. Ik had het net over de vogels, maar er zitten ook veel vleermuizen in de bomen. Ben je overdag in het gebied, dan merk je daar niets van. Want dan hangen ze – op de kop – rustig te slapen in hun nesten. Ja, het zijn bijzondere dieren. Zoogdieren zelfs! We vragen vleermuis-experts van de Zoogdierenvereniging om met ons mee het bos in te gaan. Boom voor boom analyseren we dan of het verantwoord is om iets aan een boom te doen. Soms staan we voor een dilemma. Het kan zo zijn, dat bij een oude boom sommige takken op afbreken staan. Da’s gevaarlijk voor wandelaars, je zal er maar net onderdoor lopen. Maar er zit wél een vleermuizennest in die boom. Dan laten we die boom absoluut staan en zullen we heel voorzichtig de oude takken verwijderen. Wij willen dat Ockenburgh boomveilig is. Boomveilig is echt zo’n boswachtersterm! We bedoelen daarmee dat je hier lekker in het bos kan zijn, zonder dat je bang hoeft te zijn voor vallende takken.”

Wensen
“Mijn grootste wens is dat iedereen hier tot in lengte van jaren van de natuur kan genieten. We beheren daarom onze gebieden zo goed mogelijk. Het is waardevolle natuur, dicht bij de drukke stad. Om nog beter voor de oude bomen te kunnen zorgen én nieuwe bomen te kunnen aanplanten, is het Zuid-Hollands Landschap een bomenactie begonnen. Iedereen kan wat geven, elk bedrag is welkom. Zo maken we samen waardevolle natuur toekomstbestendig.”

Zie ook www.zhl.nl/bomenactie

Foto: Vleermuizen, vogels en bloeiende rododendrons in Ockenburgh is puur natuur dicht bij de stad.

Foto Ockenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.