Nuttig handboek voor kinderen met een ouder met kanker

‘s Nachts hoor ik de troostvogel zingen

Woensdag 16 maart was het een drukke bedoening in Inloophuis Haaglanden aan de Mexicosingel in Den Haag-Wateringse Veld. Veel genodigden en geïnteresseerden waren gekomen om aanwezig te zijn bij de uitreiking van het eerste exemplaar van het boekwerk ‘s Nachts hoor ik de troostvogel zingen. Dit unieke handboek werd geschreven door Linda Lawa en biedt praktische handvatten aan begeleiders van leerlingen in het basisonderwijs van wie een van de ouders kanker krijgt.

Door Klaas de Boer

Auteur Linda Lawa is in het dagelijks leven kinder- en jeugdtherapeut en daarnaast coördinator van het Inloophuis Haaglanden. Uit hoofde van haar beroep was zij in staat om dit boek samen te stellen. Zij verzamelde ervaringen, behoeften, vondsten en vragen van ervaringsdeskudingen zoals leerkrachten, ouders en uiteraard kinderen. De uitkomsten van deze gesprekken vormen de basis van het boek. Deze basis is aangevuld met relevante achtergrondinformatie, praktische tips en creatieve werkvormen.

De uitreiking van het eerste exemplaar zou geschieden door staatssecretaris Van Rijn van WVS, maar door werkzaamheden elders was deze verhinderd. Nu werd het boek uitgereikt door Marike Lub, bestuursvoorzitter van Inloophuis Haaglanden. Zij overhandigde het boek aan Linda de Wekker, leerkracht van basisschool De Fontein. Daarna gaf auteur Linda Lawa nog een uitgebreide toelichting over de totstandkoming van het boek en bedankte iedereen die hier aan had meegewerkt. Tot slot werd – mede tot vreugde van de aanwezige kinderen – een gigantische taart aangesneden. Op deze taart was een afbeelding van de voorkant van het boek aangebracht.

Het boek ‘s Nachts hoor ik de troostvogel zingen is een bron van informatie, inzichten en inspiratie voor alle leerkrachten en interne begeleiders van leerlingen in het basisonderwijs van wie een ouder kanker heeft. De voorkant van het boek wordt gesierd door een kleurrijk getekende vogel, de zogenaamde troostvogel.
Op de kaft van het boek staat de volgende alinea … In Nederland krijgen jaarlijks 8000 ouders tussen de 30 en 50 jaar de diagnose kanker. De schatting is dat er 75.000 kinderen leven met een ouder met kanker. De emotionele en praktische gevolgen voor het kind zijn vaak groot…
Het boek ‘s Nachts hoor ik de troostvogel zingen (ISBN 978 9491 806 759) wordt uitgegeven door Pica in Huizen.

Foto: Vlnr. Marike Lub, Linda Lawa en Linda de Wekker na de uitreiking van het boek.

Foto Gera Nieland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.