Nieuwe Tophalte en Stationsplein Hollands Spoor geven reiziger warm welkom in Den Haag

Door met de tram over het vernieuwde Stationsplein naar de Tophalte op Hollands Spoor te rijden heeft burgemeester Pauline Krikke samen met wethouder Boudewijn Revis het nieuwe visitekaartje van de stad in gebruik genomen. Met de twee zogeheten Tophaltes aan weerzijden van het Stationsplein heeft Den Haag er weer een stadsentree van allure bij. Met dank aan een goede samenwerking tussen de gemeente Den Haag, de HTM en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

‘Blij voor bewoners en ondernemers’
Op vrijdag 26 januari reed burgemeester Pauline Krikke, als officiële openingshandeling van het Stationsplein Hollands Spoor, een nieuwe tram (Avenio) naar de nieuwe Tophalte. Krikke:  “Dit vernieuwde Stationsplein en de mooie Tophalte zijn niet alleen goed nieuws voor de reizigers. Ik ben ook blij voor de bewoners en ondernemers in de buurt. Ik bewonder hun geduld gedurende de bouwwerkzaamheden. Ik wens de ondernemers, voor wie het gemis van tienduizenden passanten per dag groot is geweest, alle succes nu de reizigersstroom weer op gang zal komen.”

‘Stelselmatig investeren’
De opening van het Stationsplein is de eerste aanzet van de Loper Oude Centrum, de route van het Stationsplein via de Stationsweg en de Wagenstraat naar de Haagse binnenstad. Boudewijn Revis (Buitenruimte): “Door stelselmatig te investeren in de buitenruimte geef je de reiziger een warm welkom. Immers een stad krijgt maar één keer de kans om een eerste indruk te maken. Als er dagelijks zo’n 40.000 reizigers gebruik maken van de tram en je kunt ze verleiden om de binnenstad in te lopen, daar varen de ondernemers wel bij. Bovendien kunnen de inwoners van de stad optimaal genieten van dit prachtige plein.”

Toegankelijk voor iedere reiziger
Ook de algemeen directeur van de HTM Jaap Bierman reageert enthousiast op de nieuwe Tophalte: “Onze brede en gelijkvloerse trams zijn nu ook bij Hollands Spoor toegankelijk voor iedereen. Reizigers met een (elektrische) rolstoel of scootmobiel kunnen in onze brede tram makkelijk naar binnen rijden naar hun speciaal ingerichte rolstoelplaats. Zo kunnen zij comfortabel, veilig en duurzaam naar hun bestemming reizen.”

Op het Stationsplein staan nu twee zogeheten Tophaltes. Groter, breder, rolstoel-toegankelijk, comfortabel en met een fraaie, grote overkapping. Deze haltes bieden voor de reizigers meer comfort tijdens het wachten. De haltes zijn ook zodanig gebouwd dat reizigers met een rolstoel, kinderwagens of  rollators makkelijk de nieuwe trams (Avenio) van de HTM kunnen in- en uitstappen. Voor slechtzienden en blinden is, via de geleidelijnen op het wegdek van de perrons, een informatiepaaltje te vinden. Na het indrukken van het nummer  van de tram wordt de reisinformatie gesproken. De DRIS-borden (Digitaal Reizigers Informatie Systeem) geven voor de overige reizigers de vertrekinformatie van de verschillende trams weer.
 
Kwalitatief hoogwaardig OV
De nieuwe Tophalte Hollands Spoor, een belangrijk OV knooppunt voor stad en regio, biedt reizigers meer comfort en overzicht met twee grote overdekte eilandperrons. De opening van de tophalte Hollands Spoor vormt de afsluiting van een groot project. Ruim 8 jaar hebben de HTM,  Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de gemeenten Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg hard gewerkt om een groot aantal locaties aan te passen aan de komst van de nieuwe moderne en ruimere tram. Het OV-net en de openbare ruimte hebben een kwaliteitsimpuls gekregen. Ook zijn 8 van de 12 tramlijnen in de Haagse regio nu (rolstoel)toegankelijk. 18,5 kilometer nieuwe rails, 47 nieuwe wissels, 11 nieuwe kruisingen, tramhaltes en 2 Tophaltes zijn aangelegd en 1500 DRIS-borden geplaatst. En er zijn 60 nieuwe trams aangeschaft. Tegelijk kreeg de openbare ruimte daar waar de nieuwe tram rijdt een metamorfose: bruggen en kademuren werden vernieuwd en verzwaard en rioleringen vernieuwd. In totaal investeerden Rijk, Metropoolregio en betrokken gemeenten ruim 500 miljoen in dit megaproject dat bijdraagt aan een verdere verbetering van de OV-verbindingen in stad en regio.

Vanaf maandag 29 januari 05:00 uur rijden de trams van HTM weer de normale dienstregeling over het Stationsplein. De bussen 18 en 26 maken weer gebruik van de halte op de Waldorpstraat, achter het station.

• Door met de tram over het vernieuwde Stationsplein naar de Tophalte op Hollands Spoor te rijden heeft burgemeester Pauline Krikke samen met wethouder Boudewijn Revis (2e links), algemeen directeur HTM, Jaap Bierman (1e links) en directeur Vervoersautoriteit MRDH, Jeroen Gosse (rechts) het nieuwe visitekaartje van de stad Den Haag in gebruik genomen.

Foto: Peter van Oosterhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.