Nieuwe bouwplannen locatie ontmoetingskerk gepresenteerd

Eén ding was al snel duidelijk: de informatieavond over de plannen om een nieuw appartementencomplex neer te zetten aan de Aaltje Noordewierstraat op de plek van de huidige Ontmoetingskerk, moest het feestje worden van de Amsterdamse projectontwikkelaar Lingotto. Geen ruimte voor vragen uit de zaal van bezorgde omwonenden, geen precieze cijfers over de hoogte en de afmetingen van het gebouw, en geen plaatjes van het complex gezien vanuit de bestaande bebouwing. Maar wel een reeks plaatjes van zonnige gebouwen in een straat waar een enkele verdwaalde auto staat en vooral veel termen als ‘urban villa’s’, ‘loggia’s’, ‘een vriendelijk gebouw met intimiteit in het hof’ en de ‘elegantie van Amerikaanse auto’s met horizontale lijnen’.

Toegegeven: het U-vormige gebouw met respectievelijk 5, 6 en uiteindelijk maximaal 9 woonlagen ziet er een stuk vriendelijker uit dan het eerdere ontwerp, een torenflat van 15 verdiepingen van de hand van Strijkijzer-architect Paul Bontenbal. Na gesprekken met bezorgde omwonenden en de gemeente Den Haag lijkt de torenflat, die door de architect zelf nog werd aangeduid als ‘een elegante slanke dame’ en ‘de beste optie voor deze bijzondere locatie’, definitief van de baan te zijn.

Maar er kwam een nieuw ontwerp, afgelopen week gepresenteerd in woonzorgcentrum Tabitha. Het gaat om een U-vormig appartementencomplex, waar 78 compacte woningen zouden moeten komen die vooral bestemd zijn voor senioren. Een parkeergarage onder het gebouw moet plek gaan bieden aan 54 auto’s. Een belangrijk verschil met het eerdere plan is dat de Ontmoetingskerk in het nieuwe plan tegen de vlakte gaat en dat er meer appartementen worden gebouwd dan de 60 die aanvankelijk werden voorzien.

Warme steun
Tijdens zijn presentatie gaf Thijs Croon, coming man bij Lingotto en nieuw op dit project, aan dat de nieuwe plannen, die in nauw overleg met de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag tot stand zijn gekomen, in elk geval op warme steun van de gemeente kunnen rekenen. Het zou een vurige wens van de gemeente zijn om in het stadsdeel Loosduinen een groot aantal woningen bij te bouwen. De eerder onder meer door Groep De Mos geuite wens om het unieke kerkgebouw te behouden en rekening te houden met de zorgen van de omwonenden over het beperkte aantal parkeerplaatsen, de toenemende verkeersdrukte en het verlies van uitzicht en zonlicht lijken naar de achtergrond te zijn verdwenen.

Vaart maken
Mede op verzoek van de gemeente wil Lingotto nu vaart maken met de plannen. In de eerste helft van 2019 wordt het bestemmingsplan ingediend. In de tweede helft van 2019 wordt de omgevingsvergunning aangevraagd. In 2020 moeten het kerkgebouw en het gezichtsbepalende metershoge kruis van architect Geert Drexhage met de grond gelijk worden gemaakt om van start te gaan met de nieuwbouw. In 2021-2022 moeten de eerste huurders hun intrek gaan nemen in de appartementen, die verhuurd gaan worden in de vrije sector.

De vraag is nu óf en wanneer de omwonenden precieze informatie over de hoogte van het gebouw gaan ontvangen en bijvoorbeeld ook de voor hen zo belangrijke zon- en schaduwanalyse. Tijdens de informatieavond gaven veel mensen aan bezorgd te zijn over de plannen en behoefte te hebben aan precieze informatie en een serieuze gelegenheid om vragen te stellen en zorgen naar voren te brengen. Op dit feestje van de Amsterdamse projectontwikkelaar was die gelegenheid er duidelijk niet. Het is te hopen dat de gemeente Den Haag die gelegenheid gaat bieden. Namens de gemeente Den Haag was Willy van Rossum van de Dienst Stedelijke ontwikkeling in het publiek aanwezig, maar deze hield vooralsnog de kaken stijf op elkaar.

1 reactie

  1. Louise Giffard

    Het gaat mij heel erg aan het hart, als de Ontmoetingskerk en het kruis op de hoek van de Aaltje Noorderwierstraat gesloopt gaat worden. Ik heb veel uren doorgebracht in de kerk. Het is een ontmoetingsplek voor velen geweest. Dit kan het alsnog blijven, als er de gelegenheid aan wordt gegeven. Ik hoop van ganser harte dat de kerk behouden blijft en denk dat ik uit naam van velen spreek. Behoud onze kerk!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.