Nieuw woonconcept Loosduinse Hof

Van verzorgingshuis naar ‘Wonen met een Plus’


Het voormalige verzorgingshuis ‘Loosduinse Hof’ in Nieuw Waldeck ondergaat de komende twee jaar een metamorfose. De huidige 144 leegstaande kamers worden verbouwd tot 96 zelfstandige en comfortabele sociale huurwoningen in verschillende woontypen. Het nieuwe Loosduinse Hof is er straks met name voor bewoners met een lichte zorgvraag. Speciaal voor deze doelgroep is het nieuwe woonconcept ‘Wonen met een Plus’ ontwikkeld.

Willem Krzeszewski, bestuursvoorzitter van Staedion, is enthousiast over het concept. “Bewoners met een lichte zorgvraag moeten steeds langer thuis blijven wonen. Vooral voor ouderen is het na het verdwijnen van de verzorgingshuizen moeilijk een passende woning te vinden. Met name voor deze doelgroep is Wonen met een Plus ontwikkeld. Dat betekent in de praktijk dat het gaat om zelfstandig wonen in een eigen appartement in een veilige omgeving met gezelschap én zorg in de buurt. Het concept streeft naar een juiste mix van bewoners. Het merendeel zal bestaan uit mensen met een lichte zorgvraag, maar er is straks bijvoorbeeld ook plek voor actieve ouderen en studenten.”
Het is juist die samenstelling die moet zorgen voor een prettige woon- en leefomgeving. En dat alles met diverse (zorg)voorzieningen en activiteiten in de buurt. “We sluiten hiermee goed aan op ons beleidsplan ‘Met zorg een thuis’ en de missie van Staedion: Wij maken een eigen thuis bereikbaar met onze bewoners”, besluit Krzeszewski.

Start werkzaamheden in 2019
Om de metamorfose mogelijk te maken is een grote renovatie nodig. De werkzaamheden starten medio 2019 en zullen ongeveer een jaar duren. Dit betekent dat halverwege 2020 de eerste mensen weer in Loosduinse Hof wonen.

Activiteiten op de begane grond
Hoewel de kamers op de etages momenteel leegstaan, bruist het op de begane grond. De sociaal ondernemers Onzichtbaar Den Haag, Verzilveren, Oude Koek en Afripan maken op dit moment gebruik van de bestaande ruimte. Ze bieden veel leuke buurtactiviteiten aan en blijven dit tijdens de renovatie ook doen. Daarnaast zijn Fysiotherapie T.I.M, de thuiszorgteams van Florence en sinds kort ook twee WMO-teams van de gemeente Den Haag actief in het gebouw. De combinatie van zorgactiviteiten en sociaal ondernemerschap komt ook terug in de toekomstige inrichting. Daarbij zijn afspraken gemaakt met Florence om een contactpunt te verzorgen op locatie, waar bewoners op eigen initiatief thuiszorg en zorg gerelateerde diensten kunnen afnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.